KAW Rôzne Správy

Hrozivé farby COVID automatu: Bratislavský kraj sa z veľkej časti zafarbil do BORDOVA

Bratislava I. - V. zostáva oranžová, teda v stupni ostražitosti, ostatné okresy kraja sú na tom podstatne horšie.

Ilustračný obrázok k článku Hrozivé farby COVID automatu: Bratislavský kraj sa z veľkej časti zafarbil do BORDOVA
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Epidemiologická situácia na Slovensku sa opäť zhoršila. Od pondelka 1. novembra bude čiernych 24 okresov. V bordovej fáze ich bude 39 okresov a osem okresov sa sfarbí na červeno. Osem ich bude oranžových. Denne pribudne 3646 prípadov nového koronavírusu. Vzrástol aj počet hospitalizovaných z 891 na 1223 pacientov. Na umelej pľúcnej ventilácii je aktuálne 129 pacientov. V stredu (27. 10.) o tom po rokovaní vlády informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Bratislavský kraj si tiež výrazne pohoršil. Okrem okresov Bratislava I. – V., ktoré budú aj v ďalšom týždni vo fáze ostražitosti, sa všetky ďalšie okrasy zafarbili na bordovo. Prináša to sprísnenie podmienok v reštauráciách aj na hromadných podujatiach, kde budú musieť mať ľudia rúška aj v exteriéri.

V bordovej farbe, teda II. stupni ohrozenia budú okresy Malacky, Pezinok aj Senec.

Čo platí pre bordové okresy?

Rúška a respirátory

V bordových okresoch je povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri pre vzdialenosť menšiu než 2 m. Pre nosenie rúšok a respirátorov platí niekoľko výnimiek, ako napríklad deti do 6 rokov či osoby s rôznym rozsahom postihnutia.

Interiéry, reštaurácie

V bordovej fáze majú do interiérov reštaurácií, barov či kaviarní povolený vstup len kompletne zaočkovaní. Aj to len vtedy, ak sa prevádzka rozhodne pre takúto možnosť. Pri stole môžu byť maximálne 4 osoby alebo členovia domácnosti. Rozostupy medzi stolmi musia mať 2 metre. Terasy bez obmedzení.

Ak by zvolili režim OTP, do interiéru sa už nedostane nik, povolený je len okienkový predaj a rozvoz, exteriér by však bol v tejto voľbe bez obmedzení.

Ak by sa rozhodla prevádzka pre režim Základ, povolený by mali len okienkový predaj a rozvoz bez možnosti prevádzkovať terasu.

Viac o pravidlách v bordových okresoch sa dočítate na ďalšej strane

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM