Rôzne

Európsky týždeň mobility pokračuje aktivitami pre deti i dospelých

Mesto Bratislava sa aktívne zapojilo do prebiehajúceho Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý trvá od 16. do 22. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Európsky týždeň mobility pokračuje aktivitami pre deti i dospelých
Zdroj: TASR

„Počas celého týždňa môžu šoféri motorových vozidiel cestovať v MHD zadarmo, iba na vodičský preukaz. Pre deti budeme mať dopravné ihrisko, bude diskusia s cyklokuchyňou, na ktorej sa zúčastním. Budú aj iné akcie,“ uviedol na dnešnom brífingu primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Trojkolka napájaná batériou

„Teraz nás čaká podpora ďalšieho alternatívneho spôsobu pohybu po meste, a tým je trojkolka napájaná batériou. My už sme rozmýšľali nad zakúpením podobného dopravného prostriedku pre našich ľudí. Máme to pripravené a zrejme na budúci rok aj zrealizujeme,“ dodal primátor.

Zároveň si vyskúšal testovaciu jazdu na trojkolke. Tiež pripomenul investície na zlepšenie cestovania MHD i na bicykloch: mesto tohto roku dokončilo cyklotrasy na Starom moste, Dunajskej, Štúrovej a Banskobystrickej ulici, kde pribudol bezbariérový priechod. Vlani na cyklotrasy samospráva vyčlenila 188-tisíc eur a v tomto roku 330-tisíc eur.

Čítajte aj: Bratislavčania, nechajte auto doma. Od soboty do štvrtka MHD odvezie šoférov zadarmo

Karloveská, Ružinovská a Vajnorská radiála

„Opravili sme zastávky MHD pri Inchebe a na nábreží. Zriaďujeme nové prestupné uzly pod Manderlákom a na Molecovej ulici, kde bude integrovaná zastávka. Budeme opravovať Karloveskú, Ružinovskú a Vajnorskú radiálu. Čiže meníme mesto k lepšiemu,“ zhodnotil primátor.

Medzi už uskutočnené aktivity ETM patrí maľovanie zastávky MHD Pekná cesta v rámci projektu Mestského parlamentu mladých, charitatívne podujatie Na kolesách proti rakovine, európska cyklistická jazda NowWeBike s názvom Cesta nádeje, ktorá viedla z dánskej Kodane cez Nemecko, Česko, Poľsko, Slovensko, Maďarsko do rakúskej Viedne.

Historické električky

Cez uplynulý víkend mnohí záujemcovia využili návštevu Dopravného podniku Bratislava, kde si prezreli historické i nové moderné vozidlá, mohli sa zúčastniť na odborných prednáškach, prezentáciách záchrannej zdravotnej služby i previezť sa špeciálnym konvojom historických električiek z Jurajovho dvora po trase Vajnorská – Námestie SNP – Obchodná – Radlinského – Račianske mýto až do vozovne Krasňany. Združenie Cyklokoalícia na Šafárikovom námestí pripravilo šesťhodinovú akciu Všetci na bajk – na bajku do mesta.

ETM sa koná každý rok od 16. do 22. septembra. Jeho cieľom je motivovať a povzbudiť samosprávy k podpore alternatívnych spôsobov dopravy v meste a investovaní do podpornej infraštruktúry.

Zámerom sú opatrenia udržateľnej mestskej mobility, aby vyzvali obyvateľov využívať pre prepravu multimodálnu dopravu – peši, bicyklom a hromadnou dopravou. Tento rok je kampaň zameraná na propagáciu ekonomických prínosov inteligentnej a udržateľnej mobility pre jednotlivcov, organizácie a spoločnosť. Motto kampane 2016 je Inteligentná a udržateľná mobilita – investícia do Európy.

Čítajte aj: Dúbravsko-Karloveskú radiálu začnú modernizovať začiatkom roka 2017

Európsky týždeň mobility
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM