Správy Samospráva

Európska rarita: Neznesiteľný HLUK z diaľnice v centre Bratislavy, Staromešťania ZÚRIA!

Chýbajúcu protihlukovú bariéru považujú občania za výsmech voči nim.

Ilustračný obrázok k článku Európska rarita: Neznesiteľný HLUK z diaľnice v centre Bratislavy, Staromešťania ZÚRIA!
Zdroj: TASR

Bratislavské Staré Mesto vyzýva na riešenie neúnosnej hlučnosti diaľnice D2 v úseku od Mosta Lanfranconi po Tunel Sitina, na ktorú dlhodobo miestni obyvatelia upozorňujú. Výzvu mestská časť adresuje predstavenstvu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) ako vlastníkovi diaľnice i Ministerstvu dopravy SR ako jej akcionárovi. Chýbajúcu protihlukovú bariéru považujú občania za výsmech voči nim.

Neúnosná situácia

Miestne zastupiteľstvo vyzýva predstavenstvo Národnej diaľničnej spoločnosti a Ministerstvo dopravy SR, aby bezodkladne a účinne riešili hlučnosť diaľnice D2 v úseku od Mosta Lanfranconi po Tunel Sitina, ktorá dlhodobo obťažuje obyvateľov dotknutého územia s dosahom na ich zdravie,“ konštatuje sa v uznesení, ktoré prijali staromestskí poslanci na ostatnom zasadnutí.

Na pre nich neúnosnú situáciu a dlhodobé prekračovanie noriem upozorňujú obyvatelia už roky, v minulosti vznikla v tejto veci aj petícia.

To, že D2 vedie centrom mesta a nemá protihlukovú bariéru, aby chránila ľudí v okolí, pričom po nej denne prejdú desiatky tisíc áut, označujú Staromešťania za raritu v strednej Európe.

Tvrdenia o tom, že na jej výstavbu nie sú financie, považujú za výsmech, hovoria o zanedbaní povinností.

Boj s inštitúciami

Výzvou chce mestská časť pomôcť obyvateľom pri riešení situácie a „v boji“ s kompetentnými inštitúciami. Témou sa chcú na svojich zasadnutiach zaoberať aj komisia pre dopravu i komisia pre bezpečnosť a verejný poriadok, ktoré pôsobia pri miestnom zastupiteľstve.

Verejný prísľub o snahu pomôcť nájsť riešenie dal aj starosta Starého Mesta Matej Vagač, ktorý je podľa vlastných slov pripravený na rokovanie s vedením NDS i rezortu dopravy.

Viac zdrojov hluku

Ministerstvo dopravy SR v reakcii pre TASR uviedlo, že výzvy miestneho poslaneckého zboru nedostalo, takže jej konkrétny obsah zatiaľ nepozná. Spolu s NDS je však toho názoru, že na základe vykonaných meraní hluku je v danej lokalite viacero zdrojov hlukovej záťaže.

„Ide teda o kumulovanú hlukovú záťaž, ktorú je potrebné riešiť komplexne v spolupráci NDS ako vlastníka diaľnice D2 a magistrátu ako vlastníka a správcu ďalších komunikácií v lokalite,“ uviedla Miriama Švikruhová z odboru komunikácie rezortu dopravy.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM