Rôzne Správy

SMUTNÁ realita: Dôležitá inštitúcia sídli v Bratislave v PROVIZÓRNYCH priestoroch!

V hlavnom meste sa množstvo domov búra, zanikajú takmer celé štvrte, v archíve je často jediná zmienka o tom, ako stavby vyzerali.

Ilustračný obrázok k článku SMUTNÁ realita: Dôležitá inštitúcia sídli v Bratislave v PROVIZÓRNYCH priestoroch!
Zdroj: MIB

Archív mesta Bratislavy (AMB), ktorý je dôležitou pamäťovou inštitúciou mesta, by si zaslúžil vhodnejšie a reprezentatívnejšie priestory. Uviedol to vedúci bratislavského mestského archívu Michal Duchoň.

Jedinečné dokumenty o Bratislave

Archív sa totiž dlhé roky nachádza v priestorovom provizóriu, pričom uchováva množstvo dôležitých historických dokumentov a listín. Hlavné mesto si nevhodnosť priestorov uvedomuje. Deklaruje, že s novými priestormi pre mestský archív počíta.

Archív je najstaršia mestská inštitúcia. Vznikol koncom 13. storočia, keď začalo mesto dostávať výsady uhorských kráľov a vznikla mestská kancelária. Len čo vzniká kancelária, vzniká aj archív, pretože tie dokumenty musíte niekde ukladať,“ vysvetľuje Duchoň.

Mestský archív predstavuje základný pilier k výskumu mestských dejín, keďže niektoré dokumenty inde ako v archíve bádateľ nenájde.

Uvedomiť si podľa neho treba aj to, že Bratislava bola dlhé obdobie hlavným mestom Uhorska, v ktorej sídlili dôležité kráľovské orgány. Mnohé archívne fondy tak majú nadregionálny charakter. Archív má tiež napríklad druhú najväčšiu zbierku stredovekých listín v rámci Slovenska i množstvo zachovaných slovenských dokumentov z 15. storočia adresovaných mestu.

„Máme množstvo, často už jedinečných fondov týkajúcich sa výstavby Bratislavy, od polovice 19. storočia takmer po súčasnosť. A ak si uvedomíme, že sa v tomto meste neskutočné množstvo domov búra, zanikajú takmer celé štvrte, sme často jediná zmienka pomocou plánov či fotografií, ako stavby vyzerali,“ približuje Duchoň.

Ohrozené originály

Uvedomiť si tiež podľa neho treba, že v archíve sú originály, takže ak by a im niečo stalo, „zmizli by definitívne“. Archív sa však snaží ich digitalizovať, aby ich vedeli nielen uchovať, ale aj sprístupniť čo najväčšiemu množstvu záujemcov.

Pomohli by aj väčšie priestory. V súčasnosti je tak napríklad neprístupná veľká knižnica, ktorá je podľa vedúceho archívu zbalená v sťahovacom režime.

Problém chcú riešiť

Hlavné mesto ako zriaďovateľ mestského archívu si podľa jeho hovorkyne Dagmar Schmuckovej stav jednej z jeho najdôležitejších pamäťových inštitúcií uvedomuje. Priestory nepovažuje za vhodné ani reprezentatívne.

Magistrát podotkol, že od roku 2017 sa postaral aspoň o zmiernenie existujúceho stavu investíciou do technickej infraštruktúry budovy, aby nedochádzalo k degradácií archívnych dokumentov.

Ubezpečuje, že priestory pre archív chce v budúcnosti riešiť. Vybudovanie účelovej budovy alebo adaptácia vhodných priestorov pre AMB sa stala súčasťou Koncepcie udržateľného rozvoja kultúry Bratislava 2030, ktorú prijalo mestské zastupiteľstvo v júni 2022.

Ráta sa s vybudovaním nového sídla tak, aby inštitúcia mohla plniť svoje úlohy nielen na poli ochrany a sprístupňovania archívneho dedičstva, ale aj pri jeho prezentácií širšej verejnosti ako ďalšej dôležitej mestskej pamäťovej inštitúcie,“ uviedla pre TASR Schmucková.

Novým sídlom archívu by sa nielen scelili archívne fondy a zbierky, ale vznikli by aj rezervy na archivovanie dokumentov na najbližších 100 rokov.

Provizórium je historickým dlhom, ktorý mesto prevzalo delimitáciou archívu zo sústavy štátnych archívov riadených Ministerstvom vnútra SR v roku 2017.

Ako uviedol portál YIM.BA, Hlavné mesto naznačilo, že sa pre tento účel využije veľký areál bývalých technických služieb na Bazovej ulici, kde sú viaceré dnes zanedbané industriálne objekty. „Jeho vlastníkom je Hlavné mesto. To už pripravuje revitalizáciu tohto miesta, pričom vybudovanie Archívu mesta Bratislavy v nových a plnohodnotných priestoroch by malo byť súčasťou zadania,“ píše YIM.BA.

Vysťahovanie archívu

Archív má problémy s vhodnými priestormi na dlhodobú úschovu archívneho dedičstva už od 80. rokov 20. storočia. Vysťahovanie archívu z jeho historického sídla, radnice, tieto problémy podľa mesta ešte znásobilo presúvaním dokumentov. Istú dobu sa archív nachádzal v 14 skladových priestoroch.

Na titulnej fotografii je areál bývalých technických služieb na Bazovej ulici, kde by mal po ich obnove archív sídliť v budúcnosti.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM