Rôzne

Ekologické psie toalety v Karlovej Vsi nebudú

Trávniky plné psích exkrementov aj fasády domov zapáchajúce po moči. Tento "psí" problém mali vyriešiť ekologické psie toalety.

Ilustračný obrázok k článku Ekologické psie toalety v Karlovej Vsi nebudú
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Karlova Ves

Karlova Ves plánovala koncom roka zriadiť na miestach často navštevovaných psičkármi tzv. „ekologické psie toalety“, ktoré mali pomáhať v likvidácii a neutralizácii psích exkrementov na verejných priestranstvách.

Psia toaleta

Tzv. „psia toaleta“ obsahuje zložku so psími feromónmi, ktoré sa postupne uvoľňujú do prostredia. Práve to priťahuje psov, ktorí vykonajú potrebu priamo v toalete. Nedochádza ku kontaktu psieho moču a výkalov s okolitým prostredím a zabráni sa tak následnej kontaminácii okolia.

„Obytné zóny, parky a ulice by tak postupne mali byť odbremenené od neželaných psích exkrementov. Zároveň to zabráni vysychaniu trávnikov, kríkov, stromov, hrdzaveniu lavičiek, stĺpov dopravných značiek, zábradlí ihrísk a verejného osvetlenia, ktoré je spojené s vysokými nákladmi na údržbu a renováciu,“ vysvetľuje mestská časť.

Zabráni aj rozširovaniu nákazlivých chorôb, ktoré sú prenosné zo psov na človeka a hlavne na malé deti ako sú bakteriálne ochorenia loptospiróza, besnota, pásomnice a škrkavky. V neposlednom rade psy budú mať svoje pravidelné miesto na venčenie.

Nedostatočná podpora

Karlova Ves plánovala v skúšobnej etape umiestniť dve takéto zariadenia. Jedno malo byť na Dlhých dieloch a druhé v spodnej časti Karlovej Vsi. O mieste, kde bude toaleta umiestnená, ste mohli rozhodovať aj vy.

Žiaľ, ekologické psie toalety sa u kompetentných nestretli s veľkou podporou. „Investícia získala nedostatočnú podporu v Komisii pre životné prostredie, ochranu prírody a verejný poriadok. Zatiaľ nie je možné projekt ekologických psích toaliet realizovať,“ uviedol pre Bratislava24.sk hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.

Ilustračný obrázok

Výbehy pre psov
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM