Rôzne

Psičkári, za smradľavú kôpku vám hrozí mastná pokuta

Máte doma psíka? Určite vám jeho spoločnosť robí radosť. Nezabúdajme však aj na svoje povinnosti.

Ilustračný obrázok k článku Psičkári, za smradľavú kôpku vám hrozí mastná pokuta
Zdroj: TASR

Okrem lásky a radosti, ktoré si denne so svojimi miláčikmi dávame, nezabúdajme ani na povinnosti, ktoré voči svojim psíkom máme.

Kŕmenie a venčenie musí byť samozrejmosťou. Pri venčení ale mnohí z psičkárov zabúdajú na to, že kôpky, ktoré po sebe ich miláčik zanechá, je potrebné odpratať.

Výhovorky tipu Nemôžem si dovoliť vyhadzovať peniaze na vrecká vám už dnes neprejdú. Igelitové či papierové vrecúška dáva k dispozícii každá mestská časť. Ako iste viete, spravidla ich nájdete nad smetnými košmi, ktoré sú na to určené.

Často sa ale stáva, že akonáhle sa vrecká objavia, nejaký „dobrák“ ich vyzbiera. Má však na ne nárok každý, kto za svojho psíka odvádza mestu daň. Práve z týchto peňazí mestské časti nakúpia vrecká, osadia koše a starajú sa o ich vyprázdňovanie.

Odmena za poctivosť

Ak vás hnevajú vykrádači vreciek, na vybraných miestnych úradoch si za prihláseného psíka môžete vyzdvihnúť „odmenu“ v podobe obalov na psie exkrementy.

V Starom Meste si so sebou odnesiete balík 300 kusov vreciek. Plnenie povinností teda nie je na škodu. Ak ste tento rok riadne prihlásili svojho psíka a vrecká ste si ešte nevyzdvihli, so svojím malým Staromešťanom tak môžete urobiť vo Front Office na miestnom úrade.

Inak to nefunguje ani v Petržalke, kde vám bude rovnako za prihlásenie psíka odmenou balík vreciek na psie exkrementy.

Upratujeme po psíkoch

Mestská časť Rača má v rámci strediska čistoty zamestnaného človeka, ktorý každý deň zbiera v uliciach psie exkrementy. Zároveň sú psičkárom k dispozícii papierové vrecúška, ktoré si môžu prísť kedykoľvek zobrať na úrad.

„V pravidelných intervaloch robíme na túto tému osvetu, pri ktorej úzko spolupracujeme s veterinárnymi klinikami a lekármi,“ informovala Eva Miklánková, hovorkyňa mestskej časti Rača.

Smetných košov je dosť

V Novom Meste je pre psičkárov momentálne rozmiestnených viac ako 130 košov na psie exkrementy a stojanov na vrecká. O ich údržbu a čistenie sa stará organizácia EKO-podnik VPS, ktorá koše vyprázdňuje a dopĺňa na stojany vrecká na exkrementy trikrát do týždňa.

„Počet košov a stojanov v Novom Meste zvyšujeme podľa potrieb psičkárov. Za posledné tri roky sa ich počet zvýšil o 20 až 25 percent,“ informoval Bratislava24.sk Ján Borčin z miestneho úradu.

Za smradľavú kôpku mastná pokuta

Exkrementy vášho miláčika neodporúčame ignorovať. Nikdy neviete, kto sa pozerá. V prípade, že majiteľ psa neodstráni psie exkrementy na verejnom priestranstve, na mieste mu hrozí pokuta do výšky 30 eur.

„V rámci bežného výkonu služby sa policajti mestskej polície zameriavajú aj na dodržiavanie príslušných Všeobecne záväzných nariadení, ktorými sa upravujú niektoré podmienky držania psov ich majiteľmi,“ informuje hovorca MsP Peter Pleva.

Tak neleňme a hor sa zbierať hovienká!

Čítajte aj: Žltá stužka: Potrebujem priestor, nie som agresívny

Ilustračný obrázok

Psie exkrementy
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM