Správy Samospráva

DUŠIČKOVÝ manuál: Posilnená MHD, otváracie hodiny CINTORÍNOV aj praktické rady

Bratislavské cintoríny bývajú počas dušičkového obdobia plné ľudí. Pre zvládnutie náporu cestujúcich bude v pohotovosti aj dopravný dispečing.

Ilustračný obrázok k článku DUŠIČKOVÝ manuál: Posilnená MHD, otváracie hodiny CINTORÍNOV aj praktické rady
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Ak sa chystáte na cintoríny v Bratislave, máte možnosť využiť posilnenú dopravu aj elektromobil, ktorý vás odvezie k požadovanému hrobovému miestu. Ako každý rok, ani tentoraz nezabúdajte na bezpečnosť pri zapaľovaní sviečok.

Otváracie hodiny

Bratislavské cintoríny v správe Marianum – Pohrebníctva mesta Bratislavy budú do 8. novembra otvorené dlhšie, a to denne od 7.00 do 20.00 hod. Zároveň budú predĺžené otváracie hodiny vybavovacích kancelárií. V „dušičkovom“ období tiež môžu návštevníci zaplatiť nájomné za hrobové miesto priamo na najväčších cintorínoch. Informovala o tom Katarína Šemberová z Marianum.

Elektromobil

„Návštevníci cintorínov budú mať v krematóriu, na cintorínoch v Slávičom údolí a vo Vrakuni možnosť zadarmo využiť elektromobil, ktorý ich odvezie k požadovanému hrobovému miestu,“ doplnila Šemberová.

Pozor na zlodejov

Mestskí policajti budú predovšetkým na Martinskom cintoríne, cintoríne Vrakuňa, cintoríne Slávičie údolie či v okolí krematória. „Na bezpečnosť a verejný poriadok v blízkosti bratislavských pietnych miest budeme priebežne dohliadať aj v nočných hodinách,“ podotkla Krajčovičová. Polícia upozorňuje, že väčšia koncentrácia ľudí počas Dušičiek láka zlodejov. Verejnosť preto vyzýva, aby si svoje osobné veci, tašky či kabelky nenechávali voľne položené a mali ich neustále pod dohľadom.

„Vhodné nie je ani ponechať svoje osobné veci či cennosti na viditeľných miestach vo vozidle alebo ich vkladať do kufra na parkovisku cintorína. Dôležité je taktiež po zaparkovaní dôkladne prekontrolovať správne uzamknutie vozidla,“ podotkla Krajčovičová.

Nebezpečný vietor

Na cintorínoch v tomto období podľa nej hrozí aj zvýšené riziko požiarov, ktoré môžu vzniknúť neopatrnou manipuláciou so zapálenými sviečkami. „Vhodné je vence upevniť na svojom mieste, aby ich neodfúklo a sviečky ukladať v dostatočnej vzdialenosti od horľavých materiálov, ideálne do svietnikov,“ odporučila hovorkyňa.

Posilnená MHD

Dopravný podnik Bratislava (DPB) posilní v hlavnom meste počas obdobia Dušičiek spoje vybraných liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD). Nasadí aj vozidlá s väčšou kapacitou. Uviedol to hovorca bratislavského mestského dopravcu Martin Chlebovec.

Linka 130 premávajúca k bratislavskému krematóriu bude posilnená kapacitnejším vozidlom. Od štvrtka do pondelka (1. 11.) bude linka 37 premávajúca v blízkosti krematória kapacitne posilnená nasadením kĺbových autobusov.

„Od soboty (30. 10.) do pondelka bude linka 39, ktorá obsluhuje zastávky pri cintoríne Slávičie údolie a Martinskom cintoríne, premávať podľa mimoriadneho posilneného cestovného poriadku. Od dopoludnia do večerných hodín budú spoje premávať v intervale sedem až osem minút. Linka 31 nebude v uvedených dňoch vypravená, nahradí ju práve posilnená linka 39,“ spresnil Chlebovec.

Všetky spoje linky 80, ktorá premáva k cintorínu Petržalka, končiace na zastávke Kapitulský dvor, budú v čase od 6.30 do 20.00 hod. pokračovať až na konečnú zastávku cintorín Petržalka, podľa špeciálneho cestovného poriadku. DPB tiež počas víkendu a sviatočného pondelka zabezpečí tri kĺbové záložné vozidlá, ktoré podľa potrieb nasadí na pokyn dopravného dispečingu.

Pomôžu informátori

Pre zvládnutie náporu cestujúcich bude v pohotovosti aj dopravný dispečing. Do ulíc DPB vyšle navyše tri dvojčlenné posádky, ktoré budú v spolupráci s mestskou a štátnou políciou nepretržite dohliadať na plynulosť hromadnej dopravy, a to najmä pri najväčších cintorínoch, ktorými sú Slávičie údolie, cintorín Vrakuňa či krematórium. Na vyťažených zastávkach budú nápomocní aj informátori DPB, ktorí cestujúcim poradia.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM