Rôzne Správy

Chystáte sa na cintoríny? Počas "dušičkového" obdobia budú otvorené dlhšie

K dispozícii bude aj elektromobil, ktorý návštevníkov niektorých bratislavských cintorínov odvezie k požadovanému hrobovému miestu.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na cintoríny? Počas "dušičkového" obdobia budú otvorené dlhšie
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Bratislavské cintoríny v správe Marianum – Pohrebníctva mesta Bratislavy budú od 25. októbra do 8. novembra otvorené dlhšie, a to denne od 7.00 do 20.00 h. Zároveň budú predĺžené otváracie hodiny vybavovacích kancelárií. V „dušičkovom“ období tiež môžu návštevníci zaplatiť nájomné za hrobové miesto priamo na najväčších cintorínoch. Informovala o tom Katarína Šemberová z Marianum.

Otváracie hodiny kancelárií

Vybavovacie kancelárie na cintorínoch budú otvorené 28. až 29. októbra v čase od 8.00 do 17.00 h a od 30. októbra do 1. novembra v čase od 8.00 do 18.00 h.

Na cintorínoch Slávičie údolie, Martinskom, Vrakuňa bude možné uhradiť nájomné za hrobové miesta od 29. do 31. októbra v čase od 8.00 do 18.00 h a od 2. do 3. novembra v čase od 8.00 do 16.00 h.

Na cintoríne Podunajské Biskupice sa bude dať zaplatiť 30. októbra od 8.00 do 13.00 h a 31. októbra v čase od 13.00 do 18.00 h.

Na cintoríne Rusovce to bude možné 2. novembra v čase od 13.00 do 18.00 h.

Odvezie vás elektromobil

„Návštevníci cintorínov budú mať v krematóriu, na cintorínoch v Slávičom údolí a vo Vrakuni možnosť zadarmo využiť elektromobil, ktorý ich odvezie k požadovanému hrobovému miestu,“ doplnila Šemberová.

V sviatočnom čase (27.10. – 2.11.) zakázalo Marianum vykonávanie kamenárskych prác na cintorínoch. Opatrenia súvisiace s novým koronavírusom budú zabezpečené v súlade s aktuálnym COVID automatom.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Cintoríny za hranicami kraja

Ak sa chystáte cestovať z Bratislavy niekam na sever, dajte na rady odborníkov. Odporúčajú ľuďom počas budúceho víkendu zvážiť cestovanie na hroby alebo návštevu príbuzných najmä v bordových a čiernych okresoch. Otázku COVID automatu otvoria zrejme po sviatkoch.

Ako uviedla Alena Košťálová, infektologička a primárka oddelenia dospelých na Klinike infektológie a geografickej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice v Bratislave, spoliehajú sa na zodpovednosť ľudí.

V prípade, že sa niekto rozhodne cestovať do iných okresov, mal by zvážiť návštevu cintorína v iných dňoch ako počas budúceho predĺženého víkendu. Konzílium odborníkov radí ľuďom, aby mali rúška aj v exteriéri, ak na danom mieste bude veľa ľudí. Taktiež odporúčajú cestovať individuálnou dopravou.

Ľuďom odporúčajú vyhýbať sa napríklad aj preplneným obchodným centrám.

Radšej do prírody

Slovákom odporúča konzílium odborníkov cez predĺžený víkend počas nadchádzajúcich sviatkov nájsť si čas na pobyt v prírode a tváriť ich iba v kruhu najbližšej rodiny. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Stretnutia so širšou rodinou a s priateľmi radí konzílium odložiť na obdobie s priaznivejšou epidemiologickou situáciou.

Zvlášť rizikové sú podľa neho stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia COVID-19, a to najmä ak nie sú zaočkované. Ide predovšetkým o starších ľudí, ľudí s chronickými ochoreniami a ľudí s oslabenou imunitou.

Stalo sa v Bratislave

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM