Nina Táborská Samospráva

Drastické škrty v rozpočte Bratislavy: Zeleň, cestovanie, kultúra aj cyklodoprava. Na čo všetko môžu doplatiť Bratislavčania?

V piatok to budú štyri týždne, odkedy primátor Nesrovnal predložil dlhoočakávaný rozpočet. Jeho sľuby pred nástupom do úradu boli veľké a to väčšie boli aj očakávania občanov, podnikov, združení, samotných poslancov. Teraz primátora vyzývajú ako poslanecké kluby tak aj viaceré združenia k náprave.

Ilustračný obrázok k článku Drastické škrty v rozpočte Bratislavy: Zeleň, cestovanie, kultúra aj cyklodoprava. Na čo všetko môžu doplatiť Bratislavčania?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislava je ešte stále v rozpočtovom provizóriu. Nakoľko je voči navrhnutému rozpočtu z viacerých strán adresovaná hromada pripomienok, navyše ho stále neschválila ako mestská rada, tak ani finančná komisia, môže sa stať, že v provizóriu ešte nejaký čas zostane. Len finančná komisia prerokovávala rozpočet viackrát. Posledná komisia bola včera. Podľa mestskej rady rozpočet nie je dostatočne pripravený a nedostal podporu, aby sa dostal do štvrtkového (26. marec) zastupiteľstva.

Procedurálne to znamená, že primátor bude musieť tento týždeň na zastupiteľstve vystúpiť a požiadať zastupiteľstvo o to, aby poslanci hlasovali o zaradení rozpočtu. Klub pre Bratislavu sa tohto hlasovania zdrží a zrejme nebude jediný. Väčšina poslancov má k rozpočtu viacero pripomienok.

Prečítajte si tiež: Rozpočet namierený voči obyvateľom? Zdá sa, že Bratislava zostane v rozpočtovom provizóriu dlhšie

„Máme za to, že rozpočet je nedodiskutovaný a má mnohé chyby a riziká. Bude lepšie zostať v rozpočtovom provizóriu, ako schváliť takto zlý a chybný rozpočet od pána Nesrovnala,“ povedal predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa (Smer-SD).

Primátor Bratislavy predložil rozpočet po troch mesiacoch v úrade. Viacerí poslanci sa sťažujú, že rozpočet bol predložený bez spoločnej diskusie. „Pokiaľ pán Nesrovnal mal úprimnú ambíciu rozprávať sa s nami tak, aby aj naše požiadavky, námety a pripomienky boli do rozpočtu zapracované, tak zvolil veľmi nevhodný spôsob,“ uviedol Borguľa.

Riziká predloženého rozpočtu:

  • Obrovské zvýšenie príjmov vo výške miliónov eur
  • Čerpanie nového úveru vo výške 10 miliónov eur
  • Nerealizovateľné predaje majetku
  • Zvýšenie nákladov na chod magistrátu o 400-tisíc eur
  • Zvýšenie výdavkov na poslancov a primátora
  • Sporné dividendy z mestských podnikov vo výške 3,7 milióna eur
  • Drastický škrt výdavkov na dopravu
  • Drastický škrt výdavkov na mestský kamerový systém
  • Zníženie výdavkov na zeleň
  • Zníženie výdavkov na cyklotrasy
  • Zníženie výdavkov do oblasti cestovného ruchu
  • Zníženie výdavkov na kultúru
  • Zníženie výdavkov na šport
  • Zníženie výdavkov na parkovanie
  • Zníženie výdavkov na územné plány
  • Neriešenie problematiky mestskej polície
  • Neriešenie problematiky bytov pre reštituentov

Hlavné chyby a nejasnosti rozpočtu

V rozhovore pre TASR sa k rozpočtu vyjadril aj bývalý primátor Milan Ftáčnik, podľa ktorého je možné, aby Ivo Nesrovnal predložil vyrovnaný rozpočet. „Pán Nesrovnal si určite pamätá, že som v septembri minulého roku predkladal do mestského zastupiteľstva informáciu o dlhoch, ktoré sa podarilo zníži z 259 miliónov na 212 miliónov. Som zvedavý, kde budeme v roku 2018, či sa mu tiež podarí znížiť zadlženie. Pretože rozpočet, ktorý predložil na tento rok, dlh mesta neznižuje,“ vysvetlil.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR s Milanom Ftáčnikom: Bývalý primátor kritizuje toho súčasného a naopak. Kde je pravda?

Podľa poslankyne Farkašovskej je toto ale nie jediným problémom. Aj odhliadnúc od výrazných škrtov. „Aj ako neodborník na financie musím povedať, že tento rozpočet je už len napísaný veľmi zle a absolútne nezrozumiteľne. Zhodli sme sa na tom aj v komisiách kultúry a ochrany verejného poriadku. Textová časť rozpočtu nepovie nikomu nič. A teda ani odborníci, ako sú členovia komisií, nevedeli vysvetliť veľa vecí. Tu totižto nič nie je vysvetlené a textová časť celkom chýba,“ vysvetlila mestská poslankyňa Ľudmila Farkašovská.

„Pán primátor si bude musieť vypočuť viaceré otázky a pripomienky zo strany nášho poslaneckého klubu. Podľa mojich informácií výhrady k rozpočtu majú aj poslanci iných klubov. Rozpočet bude potrebné v mnohých bodoch prepracovať,“ vysvetlil Borguľa.

Škrty, škrty, drastické škrty

Veľmi podstatným škrtom, ktorý by sa dotkol všetkých cestujúcich, je výrazné zníženie výdavkov na verejnú dopravu. Dopravný podnik je zaviazaný tento rok zaplatiť takmer 9 miliónov eur ako 5-percentnú spoluúčasť na nové dopravné prostriedky.

„Hoci pán primátor opakuje, že dáva o 5,5 milióna viacej na DPB, zabúda povedať, že jednou rukou dáva navyše a druhou rukou berie 8,9 miliónov. Výsledok je 3,4 milióna eur mínus pre Dopravný podnik,“ upresnil Borguľa.

Táto suma môže mať predovšetkým za následok to, že sa buď bude zvyšovať cestovné, rušiť spoje alebo znižovať platy zamestnancov DPB.

Veľký problém môže predstavovať aj veľký škrt na kamerový systém, nakoľko už budúci rok sa Bratislava stane predsedajúcou krajinou Európskej únie a práve kamerový systém môže predísť rôznym nebezpečenstvám.

„Bratislavské kultúrne stredisko vďaka škrtom nebude schopné usporiadať tých 400 akcií, ktoré v rámci kultúrneho leta pravidelne organizuje,“ dodala Farkašovská.

Cyklokoalícia pred časom poslala primátorovi otvorený list, nakoľko rovnako nesúhlasí s vyčlenenými financiami na cyklodopravu. Podľa slov Petra Netriho z Cyklokoalície, komisia pre cyklistickú a pešiu dopravu nebola zvolaná už vyše 3 mesiace a rozpočet na cyklodopravu je navrhnutý na 245-tisíc eur, čo je polovica oproti roku 2014 a dokonca len tretina oproti roku 2013.

Rovnaké sklamanie prichádza aj od združenia Vagus, nakoľko mesto jeho centru Domec, v ktorom denne nachádza miesto niekoľko bezdomovcov, v návrhu rozpočtu plánuje vyčleniť len 5-tisíc eur. To môže mať na Domec likvidačné následky, nakoľko prevádzka centra ročne stojí 100-tisíc eur.

Združení, ktoré nesúhlasia s návrhom rozpočtu, je ale oveľa viac.

Prečítajte si tiež: Bez peňazí od mesta to nepôjde! Centru pre bezdomovcov Domec hrozí zatvorenie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM