Rôzne Správy

DRÁMA pri základnej škole v Bratislave: Obrovský ROJ včiel zablokoval vchod do jedálne

Záchrannú akciu skomplikoval fakt, že cez noc sa časť včiel už sčasti zabývala aj v otvorenej vetracej šachte.

Ilustračný obrázok k článku DRÁMA pri základnej škole v Bratislave: Obrovský ROJ včiel zablokoval vchod do jedálne
6
Galéria
Zdroj: Novomestský okrášľovací spolok

Keď ľudia zbadali obrovský zhluk včiel pri jedálni základnej školy na Sibírskej ulici v Novom Meste, nebolo im všetko jedno. Na hlučný a živý roj upozornili obyvatelia blízkeho domu na Šuňavcovej ulici. Ako uvádza Novomeský okrášľovací spolok (NOS) na sociálnej sieti, bol to pomerne veľký chumáč, ktorý neumožňoval vstup a výstup do objektu.

Dramatické včelie „sťahovanie“

Roj ohrozoval naše deti a ako na potvoru, sa vtesnal pri voľnom chladiacom otvore, kde už by sa po trvalejšom zabývaní včeličiek, zvnútra ťažko vybývali,“ popisuje NOS.

Včeličkárska skupina z NOS neváhala ani chvíľu a spolu s mladým včelárom Samkom a včelárom pánom Pavlíkom išli hneď večer na miesto, kde si včely našli nové bývanie.

Nakoľko včely boli aj na neprístupnom vysokom mieste nad schodmi, museli sme si ešte v noci zabezpečiť nevyhnutné pracovné potreby – rebrík a rojochyt (palicu s vreckom). Zotmelo sa a už sa viac nedalo. Aby sa nám cez deň včielky nerozleteli, museli sme nastúpiť skoro ráno, pokiaľ bol roj ešte vcelku,“ popisujú akciu na sociálnej sieti.

V utorok 17. 5. skoro ráno sa im podarilo dať roj z veľkej časti do pripraveného úľu, spolu s matkou – kráľovnou. „Vedeli sme, že máme vyhraté. Zvyšné rozlietané včielky sa po cca hodine upokojili a vrátili sa podľa prírodných zákonov za svojou kráľovnou, do pripraveného úľu,“ uvádza NOS.

Náhradná včelia kráľovná

Akciu skomplikoval fakt, že cez noc sa skupina včeličiek už sčasti zabývala aj v otvorenej vetracej šachte a tak sa hľadalo náhradné riešenie. Tým bola pomoc od ďalšieho včelára Tomáša Blaškoviča, ktorý chová v meste viacero včelstiev.

Doma mal aj náhradné včelie kráľovné. Jednu takú sme si požičali a nalákali k nej zvyšné včielky, ktoré boli usadené v šachte. Zostávajúce princezné sa priznali k tejto novej, náhradnej matke a pomaličky za dve – tri hodinky k nej postupne pribývali,“ píše NOS.

V tej chvíli bol už roj kompletný a znovu ho scelili s pôvodnou matkou – rodinou, umiestnili do prineseného úľa a odniesli do včelnice vo Výskumnom ústave zváračskom.

Komu včielky uleteli, sa zatiaľ nevie.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Včelí roj v Novom Meste
6
Galéria
Zdroj: Novomestský okrášľovací spolok
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM