Aktualizované Správy

Dopravu v Bratislavskom kraji komplikuje husté sneženie. Ako vyzerajú cesty?

Prednostne sú udržiavané hlavné ťahy, horské úseky a cesty, na ktorých hrozí riziko tvorby závejov či námrazy.

Ilustračný obrázok k článku Dopravu v Bratislavskom kraji komplikuje husté sneženie. Ako vyzerajú cesty?
20
Galéria
Zdroj: TASR

Dopravu na cestách Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) komplikuje husté sneženie sprevádzané vetrom, ktorý spôsobuje zafúkavanie ciest. Prednostne sú udržiavané hlavné ťahy, horské úseky a cesty, na ktorých hrozí riziko tvorby závejov či námrazy. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Cesty v kraji sú upravované podľa potreby, v závislosti od počasia. V rámci dôležitosti sú prioritne udržiavané hlavné ťahy, cesty využívané autobusovou dopravou, horské úseky a úseky s nebezpečenstvom tvorenia závejov, snehových jazykov a námrazy,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Podľa Forman správca komunikácií Regionálne cesty Bratislava, ktorý zabezpečuje zimnú údržbu ciest II. a III. triedy v bratislavskom regióne, nasadil do terénu štyri mechanizmy. „Aktuálne sú cesty v okrese Malacky pokryté kašovitou vrstvou snehu a o ich zjazdnosť sa starajú tri posýpače s radlicami,“ uviedla Forman. Na Pezinskej Babe zabezpečuje nepretržite posyp a odhŕňanie snehu jeden mechanizmus a v okrese Senec sú aktuálne cesty vlhké.*** „Operátorom na dispečingoch zatiaľ neboli hlásené žiadne komplikácie,“*** dodala hovorkyňa BSK.

Polícia vyzýva k opatrnosti

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky žiada vodičov, aby na cestách zvýšili opatrnosť a svoju jazdu prispôsobili stavu a povahe vozovky. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková.

„Vodičov zároveň vyzývame, aby dbali na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami a znížili rýchlosť,“ zdôraznila Slamková.

Polícia zároveň žiada chodcov, aby na vozovku vstupovali až po tom, keď sa presvedčia, že svojím pohybom na nej neohrozia seba ani iných účastníkov cestnej premávky. „Brzdná dráha sa pri zasnežených a zľadovatených cestách predlžuje a vodič môže mať problém zastať tak, aby nedošlo ku kolízii. Vzhľadom na zníženú viditeľnosť je pre zvýšenie osobnej bezpečnosti vhodné používať reflexné prvky,“ dodala hovorkyňa KR PZ.

Foto: ilustračné

Bratislavu zasiahla vlna sneženia
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM