KAW Správy Samospráva

Prežiť noc na strome láka mnohých Bratislavčanov. Dočkáme sa aj domčeka na vode?

K domčekom na strome mal ešte v roku 2018 pribudnúť v lokalite U Slivu aj tretí unikátny domček.

Ilustračný obrázok k článku Prežiť noc na strome láka mnohých Bratislavčanov. Dočkáme sa aj domčeka na vode?
4
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Bratislavský lesopark sa môže pochváliť viacerými zaujímavými stavbami. Okrem rozhľadne na tzv. Americkom námestí na Kamzíku postavilo Hlavné mesto spolu s Mestskými lesmi v Bratislave (MLB) domčeky na strome. Prvý vyrástol v Kačínskej doline na jar v roku 2016, druhý vybudovali o rok neskôr v lokalite Dlhé lúky, v lese nad studničkou Pod Dubmi.

Obľúbené domčeky

K projektom mal ešte v roku 2018 pribudnúť v lokalite U Slivu aj tretí unikátny domček. Tentokrát nie v korunách stromov, ale na vode. S budovaním sa malo začať na jar, plány však vtedy narušila januárová víchrica. „Pri obhliadke terénu sa vyskytli technické problémy ohľadom zanesenia rybníka dnovými sedimentami a napadanou zeminou z vyvrátených okolo stojacich stromov počas víchrice. Vodnú nádrž bude potrebné vyčistiť, a až potom môžeme pristúpiť k realizácii projektu,“ uviedla vtedy pre Bratislava24.sk Jana Znášiková z Mestských lesov v Bratislave.

Práce na budovaní domčeka sa potom mali presunúť na rok 2019. Ani minulý rok sa však s nimi nezačalo. Zaujímalo nás, ako projekt pokračuje a či sa s ním naďalej ráta.

Les bez áut

Podľa všetkého spomínaný domček na vode v mestských lesoch stáť nebude. Jeho realizáciu totiž škrtli. Dôvodom je najmä to, že pri stavbe by sa v lese pohybovalo mnoho áut.

„Domček na vode U Slivu sa realizovať nebude, podľa zonácie mestských lesov z minulého roka na takéto územie hlboko v lese už podobné atrakcie neumiestňujeme. Jedným z dôvodov je celkové zníženie počtu áut, umiestnenie takejto stavby by nároky na autá zvýšilo, či už pri údržbe, upratovaní a tiež pri príchode samotných návštevníkov,“ informoval Bratislava24.sk asistent riaditeľa pre manažment projektov Marek Páva z MLB.

Bratislavčania tak budú musieť ďalšiu podobnú atrakciu v hĺbke lesa oželieť. Od polovice mája však netradičný zážitok opäť ponúkajú domčeky na strome, ktoré pre pandémiu koronavírusu otvorili tento rok o niečo neskôr.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM