Nina Táborská Rôzne

Do Rakúska na bicykli? Pre tieto deti žiaden problém. O našej histórii sa učia na dvoch kolesách

Autobus plný detí, jedna prehliadka, desiata v ruksaku, nástup späť do autobusu a nazad domov. Aj takto si možno viacerí z vás spomínajú na školské exkurzie. Na tejto bratislavskej škole si povedali dosť a zrealizovala sa myšlienka, ktorou by sa pokojne mohli inšpirovať aj ďalšie školy.

Ilustračný obrázok k článku Do Rakúska na bicykli? Pre tieto deti žiaden problém. O našej histórii sa učia na dvoch kolesách
Zdroj: Dnes24.sk

Na súkromnej základnej škole Harmónia v bratislavskej Dúbravke prišiel s nápadom absolvovať exkurziu na bicykloch jeden z učiteľov Ľubomír Czanner. Keďže sa stretol s nadšením Ľubice Nerádovej, riaditeľky školy, a tiež rodičov detí, mohol svoj nápad za pomoci kolegov zrealizovať. Ako nám prezradil, nebola to prvá takáto exkurzia, tento raz však bolo oveľa jednoduchšie ju uskutočniť.

Netradičná exkurzia

„Prvý podobný cyklovýlet som s deťmi zorganizoval približne šesť rokov dozadu. Myšlienka sa mi v hlave zrodila vtedy, keď sme mali ísť s deťmi na exkurziu. Premýšľal som, že by to mohlo byt niečo, čo deti zaujme viac, než len „klasická“ prehliadka strojov a pri nich unudených robotníkov. Do úvahy prišla výroba čokolády. Zároveň sme s deťmi preberali aj vstup Slovenska do EÚ, tak som exkurziu chcel spojiť s výletom do zahraničia,“ priblížil Ľubomír Czanner.

Po menšom prieskume zistil, že najbližšia čokoládovňa sa nachádza v Kittsee. „Zvažoval som možnosti dopravy a keď som si lepšie pozrel celú trasu, vyšiel som na svetlo s myšlienkou výletu na bicykloch,“ dodal aktívny učiteľ na základnej škole, ktorý si trasu aj so svojou kolegyňou Petrou Palkovičovou vyskúšali predtým na vlastnej koži.

Podľa učiteľa majú bratislavské deti málo pohybu. Do školy ich privezú rodičia na aute a zo školy opäť autom vyzdvihnú a odvezú domov. „Vždy ma lákala táto myšlienka a som zástancom alternatívnej dopravy, takže nebolo nad čím premýšľať. Bicykel bol pre mňa najlepšou voľbou,“ vysvetlil.

Zorganizovať takýto výlet však nie je také jednoduché. Okrem iného je potrebný súhlas riaditeľa, rodičov a rovnako aj motivovať samotné deti. „Je to veľká zodpovednosť a veľa vecí, ktoré treba vybaviť. Najmä na štátnej škole. Tentokrát, na súkromnej škole, to bolo jednoduchšie,“ vysvetlil Czanner, ktorý sa podľa jeho slov stretol s pozitívnymi odozvami svojich kolegov, rodičov detí a v neposlednom rade aj riaditeľky školy.

Správna motivácia

Deti si podľa Czannera treba „chytiť“ a dať im aj niečo, čo ich na tom bicykli poženie. „Čokoláda bola správna motivácia,“ dodal.

Výletu do Kittsee sa zúčastnilo 40 detí 2., 3., 4. a 5. ročníka a tiež nulťáčikovia, teda najmenšie deti vo veku 6 a 7 rokov, ktoré ale neabsolvovali celú trasu. Okrem toho bola po celú dobu prítomná riaditeľka školy, rodičovský dozor, šofér s autom a vodou a doprovod z Cyklo Kuchyne (Alenka, Tomáš, Miloš), ktorí dohliadali nielen na deti, ale aj na samotné bicykle. A pravdaže, tvorca myšlienky a jeho kolegovia Petra, Monika, Jakub, Peter a Tomáš.

Prečítajte si tiež: Starým bicyklom vrátia život a naučia to dokonca aj vás! Viete, čo všetko sa varí v Cyklo Kuchyni?

„Decká sa veľmi tešili, bol to pre nich veľký zážitok. Mali za sebou už niekoľko prednášok a na takúto cestu boli pripravené,“ dodal Tomáš Peciar z Cyklo Kuchyne, ktorý bol jedným z doprovodu.

Vyučovanie na bicykloch

Staršie deti začali svoj cyklovýlet pri Inchebe. „Presúvali sme sa po hrádzi, kde som deťom rozprával o lužných lesoch, o Dunaji a vodnom diele Gabčíkovo, povedali sme si tiež niečo o ekológii, výrobe elektrickej energie a podobne,“ vysvetlil učiteľ. Ich cesta ďalej pokračovala k štátnej hranici, odkiaľ prebicyklovali do rakúskeho Bergu. Tu ich čakala ďalšia prednáška o veterných elektrárňach.

„Pri každom oddychu sme sa snažili naučiť žiakov niečo nové,“ dodal Czanner. Prvá časť cesty končila v továrni na čokoládu v Kitsee. Nasledovali film, exkurzia po továrni a pravdaže, ochutnávka čokolády.

Najmenšie deti, nulťáci, sa pridali k svojim starším spolužiakom na Kopčianskej. „S našimi detičkami sme si netrúfali spraviť 20 km. Nie sú to ešte zdatní cyklisti, niektorí z nich sa v rámci výletu učili lepšie bicyklovať,“ povedala pre Bratislava24.sk Petra Palkovičová.

„Táto trasa bola absolútne bezpečná. Najmladšie deti mali 6 a 7 rokov a som veľmi rada, že tento výlet s nami absolvovali, pretože si takto môžu vzťah k cyklodoprave pestovať už od malička,“ dodala.

Prečítajte si tiež: Biele bicykle ako odmena pre aktívnych Bratislavčanov

„Po ceste späť sme zvolili inú trasu popri bunkri BS8, kde je aj vojenský cintorín – tam mali deti prednášku o demokracii a slobode, ktorá kedysi nebola samozrejmosťou. Chceli sme, aby si deti uvedomili, že v minulosti nebolo také ľahké zájsť do Rakúska, trebárs aj na čokoládu. Ako bonus ich pán Košírer zobral priamo do bunkra, takže to bola cesta plná zážitkov a nových informácii,“ vysvetlil Czanner.

Starší žiaci spolu s doprovodom prešli viac ako 22 kilometrov. „Odozvy boli výborné, dalo im to čosi viac než len bežné vyučovanie v laviciach. Ešte teraz sa ma pýtajú, kedy si takýto výlet zopakujeme. Preto dúfam, že sa z toho stane pekná tradícia,“ ukončil Czanner.

„Výlet splnil jeden veľký cieľ a otvoril nám viacerým oči. Takýto výlet je výborný nielen z edukačného hľadiska, ale aj sociálneho hľadiska. Deti, ktoré spolu predtým nie veľmi komunikovali, práve tento cyklovýlet spojil a začali sa viac vnímať navzájom,“ uzavrela Petra Palkovičová.

Zdroj Foto: Cyklo Kuchyňa/Tatiana Tomková

Cyklovýlet do Kittsee
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM