Nina Táborská Rôzne

ROZHOVOR: Starým bicyklom vrátia život a naučia to dokonca aj vás! Viete, čo všetko sa varí v Cyklo Kuchyni?

Komunitný bicyklový priestor akým je Cyklo Kuchyňa nemá v Bratislave obdobu. Koľko má členov, to nevie nikto. Isté však je, že sú to ľudia, ktorých spája láska k bicyklom. Okrem iného nám tu tiež prezradili, prečo je vlastne dobré bicyklovať, aj ako sa postarať o svoj bicykel po zime.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Starým bicyklom vrátia život a naučia to dokonca aj vás! Viete, čo všetko sa varí v Cyklo Kuchyni?
Zdroj: Dnes24.sk

Na naše otázky odpovedali Tomáš Peciar, Jaroš Uroš, Ďuri Kiškiš a Matej Krempaský.

Čo sa deje v Cyklo Kuchyni?

Dobré veci pravdaže. Chodia sem ľudia, ktorí si chcú opraviť svoj vlastný bicykel alebo sa to chcú naučiť, lebo nevedia ako na to. My im tu veľmi radi poradíme. Robíme to workshopovým štýlom. Máme tu aj seconhandové bicykle, ktoré sme dostali, a tie dávame do normálneho stavu. Nie sme dielňa typu, že človek sem prinesie šrot, nechá si ho zreštaurovať a nechá tu veľa peňazí. Staré bicykle dostávame do daru a reštaurujeme ich využívaním recyklovaných dielov, ktoré pochádzajú vlastne tiež z nejakých pološrotových bicyklov. Ľudia sem prídu a urobia to sami, naučia sa. Máme tu tiež cezpoľných, ktorí do Bratislavy prídu len na chvíľku a u nás nájdu nejaký bicykel na krátky čas aby získali mobilitu. Tiež tu nájdu sociálny priestor s kuchyňou, v ktorej nám všetkým navaria.

Takže vy tu aj skutočne varíte?

Jasné. My nielen tie bicykle varíme, ale varíme aj jedlo. Máme tu takú maličkú kuchynku. Základ je, aby to bolo nízkorozpočtové, pre veľa ľudí a vyhovovalo to všetkým, čiže aj vegetariánom, aj vegánom. A chceme urobiť aj kuchársku knihu Cyklo Kuchyne. Okrem našich kuchárov a je tu kopec aj zahraničných.

Rozumiem správe, že si tu môžem aj ja kúpiť bicykel, ktorý ste prerobili?

Bicykel sa tu kúpiť dá, ale nie prerobený. Opravený. My opravujeme bicykle do pôvodného stavu aj za pomoci súčiastok, ktoré tu máme alebo kupujeme. Cyklo Kuchyňa bola finančne podporená ako jeden z desiatich projektov z Európy, ktoré sú „Actors of Urban change“ (zmeny úrbánneho priestoru), aby sme mali náradie alebo napríklad nejaké základné súčiastky, a taktiež v 2012 sme boli podporení v prvom kole participatívneho rozpočtu Bratislava.

Teda opravujete staršie bicykle, mali ste tu už aj nejakú raritu?

Tu sú všetko rarity. Sem nám prichádzajú také rarity, že sa nám rozum zastavuje. Napríklad bicykel z Tesca. Ale tak máme tu napríklad aj tall bikes, teda vyzvárané vysoké bicykle, ale napríklad aj vysoký unicikel, ktorý je dva metre vysoký, nájdete tu aj tandem a podobne.

Koľko presne vás tu je?

Tak to nevieme ani my. Vieme, že koľkí máme kľúče. Keď je pekné počasie vymení sa tu aj 60–80 ludí za večer!

Všetci máte nejakú svoju prácu. Môžeme povedať, že Cyklo Kuchyňa je spôsob, ako zmysluplne trávite svoj voľný čas? Jasné. Všetci sme strikne dobrovoľníci a nikto tu nikdy nedostal peniaze. Sme iniciatíva, ktorá v zásade funguje ako sestra Cyklokoalície.

Akú spojitosť má vlastne Cyklo Kuchyňa a Cyklokoalícia?

Majú veľkú spojitosť. V zásade nás spájajú ľudia, pretože tí, ktorí sú aktívni v Cyklo Kuchyni, sú aktívni aj v Cyklokoalícii. Rozdiel je v tom, že Cyklokoalícia je skupina, ktorá sa snaží prezentovať bicykle a vytvárať tu pre ne adekvátny priestor – navrhovanie cyklotrás, pripomienkovanie projektov, komunikácia, lobing u poslancov, u primátora a tak ďalej. Cyklokoalícia sa v podstate stará o „papierovú robotu“. Cyklo Kuchyňa sú tí, ktorí „si špinia ruky“ starajú sa o kampanierstvo a eventy.

Hlavná idea vašej iniciatívy?

Idea Cyklo Kuchyne je – „do it yourself“ komunitný bicyklový priestor. To znamená, priestor, ktorý spája všetkých ľudí čo majú radi bicykle. Tu sa navyše stretáva veľmi veľa ľudí z cyklo podhubia a riešime tu veľmi veľa aktivistických vecí. Vidíš, práve prichádza aj najznámejší a najfešnejší kuriér v Bratislave Šuhaj Šimon, ktorý jazdí na cargobicykli. Ale ak sa ešte máme vrátiť k tomu, čo je naša idea, je to určite aby ľudia , ktorí potrebujú opraviť bicykel, sem prišli a sami tak urobili alebo sa to u nás naučili. Lebo tu nie sme servis.

Aký je váš cieľ? Vízia?

Rozbicyklovať Bratislavu, priniesť bicykle do mesta a rozvinúť bicyklovú kultúru, ktorá už beží v iných krajinách.

Čomu všetkému sa v Cyklo Kuchyni venujete?

V zásade robíme veľmi veľa rôznych projektov. Bicyklové eventy, cyklojazdy, náučné jazdy, workshopy – napríklad posledný bol na tému ako sa vypletajú kolesá. Máme celkom slušne zariadenú dielňu, ktorá nám to všetko umožňuje. Pomáhame pri organizácii critical mass, čo je cyklojazda, ktorá sa koná posledný piatok v mesiaci o šiestej večer na námestí SNP. Critical mass sa robí zhruba v 1200 mestách na celom svete a ide o jazdu, ktorá chce ukázať všetkým, že cyklisti sú v uliciach a aby boli viac rešpektovaní. Na druhej strane je to aj oslava mestskej cyklistiky a je to veľmi pozitívne vnímané. Potom príležitostne organizujeme aj nočnú jazdu, tzv. polnočnú – väčšinou v lete a chodíme sa okúpať na bratislavské jazerá. Venujeme sa tiež bike sharingu.

O white bikes a teda o bike sharingu sme už písali, je niečo nové?

Máme jednu výbornú novinku, a to, že sa nám ozvali z Nemecka, Austrálie, Anglicka, Egyptu i iných krajín, že majú záujem o náš opensource systém požičiavania byciklov. Chceli by ho dať na flotilu cagrobicyklov, čomu sa veľmi tešíme a máme dokonca viacero záujemcov, ktorí by chceli používať tento náš systém.

Chystáte aj nejaký iný väčší projekt ako je bike sharing?

Máme už skúsenosť s trojdenným bicyklovým festivalom, s rôznymi cykloaktivitami a chystáme takýto celodenný event, ktorý bude 24. mája a ide o spoluprácu s krajinami V4. Tiež chystáme asi dvojdenný workshop o budovaní cargobicyklov. Bike sharing je ale stále pre nás priorita.

Ste tu od roku 2011, zvýšil sa odvtedy záujem o bicykle?

Radikálne. Obrovsky. Podľa sčítaní cyklistov sa každý rok zvyšuje ich počet minimálne o 50 percent.

Čím to je?

Jednak tým, že ľudia už pochopili, že sa im neoplatí stáť v zápchach, a že na bicykli sú naozaj rýchlejší – samozrejme nehovoríme o vzdialenosti Senec-Bratislava – a tiež ľudia prichádzajú na to, že je to slobodný spôsob dopravy, keď človek ide a vníma okolie a všetok priestor okolo seba. Cyklista je slobodný, môže si vyberať svoje cesty, vždy zvoliť inú, vidieť iné veci, spoznať nové miesta, uličky, najlepšie miesto na zmrzlinu…

Vnímate priestor, nestojíte v zápchach, čo je ešte super na tom byť cyklistom?

Keď sa dvaja cyklisti stretnú na križovatke, tak sa napríklad pozdravia. V zime keď poriadne sneží, tak sa usmejeme na seba štýlom, že „haha aj ty?“ Ale je to jednoducho taká spolupatričnosť, že robíme niečo spolu, čo je dobré nielen pre nás, ale aj pre mesto a mamu zem. Sociálny priestor je na bicykli ďaleko bližší. Bratislava je ideálna na bicykel. No bohužiaľ, sme aj tak stále na chvoste ak sa porovnáme s inými krajinami.

Aké sú ohlasy na Cyklo Kuchyňu?

Stretli sme tu viacero ľudí, aj zahraničných, ktorým sa Cyklo Kuchyňa naozaj veľmi páči. Najmä to, ako tento komunitný priestor funguje.

Máte nejaké rady čo sa opravy bicyklov týka? Prišla jar, treba si urobiť jarnú údržbu?

Jarná údržba je dôležitá, pretože vazelína a podobné súčasti majú vlastnosť, že zatvrdnú a je lepšie to vždy na jar skontrolovať. Preolejovať reťaz napríklad, kedy je dôležité ju utrieť aby nechytala špinu a dôležité je tiež skontrolovať brzdy…

Čo by ste v blízkej budúcnosti ako Cyklo Kuchyňa chceli dosiahnuť?

Chceli by sme nájsť adekvátny priestor, pretože len teraz je tu 40 ľudí a kontajner už nie je dosť veľký. O našu komunitnú cyklodielňu je v súčasnosti taký záujem, že nám tieto priestory jednoducho nestačia. Určite chystáme veľa eventov, ako sme už spomínali. Taktiež prehĺbiť už dobre začatú spoluprácu s zahraničnými cyklokuchyňami.

Čím by ste presvedčili Bratislavčanov, ktorí nebicyklujú, aby začali?

Okrem toho, že spravia niečo pre seba, spravia niečo aj pre mesto, aj pre ovzdušie a podobne. Tiež je to rýchle, zdravé, príjemné, relaxačné a pohodlné. A slobodné, ako sme už hovorili.

Dobre, možno ste teraz niekoho presvedčili, tak ešte posledná rada pre začiatočníkov na záver…

Hlavne v pokoji. Nemusíte pedálovať ako na závode, spotiť sa a unaviť sa. Zo začiatku si treba tú kondícu vypestovať v klude! Taktiež si zaobstarajte tzv. bicykel do mesta, starý, škaredý alebo ufúlaný, ktorý v kombinácii s dobrým zámkom môžete parkovať aj cez noc vonku. Majte oči otvorené na všetky krásy sveta, ktoré vám pohlad z okna auta neumožnuje.

Foto: Cyklo Kuchyna.

Prečítajte si tiež: Biele bicykle ako odmena pre aktívnych Bratislavčanov

Cyklo Kuchyňa
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM