Kultúra

Darovali by ste obličku? Aj takúto otázku si kládli herci pri skúšaní komédie v divadle Aréna

Pred rekonštrukciou predstaví divákom Aréna inscenáciu rakúskeho dramatika, kabaretiéra a spisovateľa Stefana Vögela - Ľadvina.

Ilustračný obrázok k článku Darovali by ste obličku? Aj takúto otázku si kládli herci pri skúšaní komédie v divadle Aréna
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Bratislavské Divadlo Aréna čaká v stredu (16. 6.) posledná premiéra na domácej pôde. Pred rekonštrukciou predstaví divákom inscenáciu rakúskeho dramatika, kabaretiéra a spisovateľa Stefana Vögela – Ľadvina. Podľa režiséra Michala Spišáka je to správna hra do „postcovidovej“ situácie: „Vhodná je do spoločenskej situácie, do toho, ako sa vyvíjajú medziľudské vzťahy.“

Strata ilúzií v manželstve

V hre o tom, čo všetko môžeme od partnera vyžadovať, či ako málo stačí k strate ilúzií v manželstve, sa predstavia Soňa Norisová, Marko Igonda, Lenka Barilíková a Gregor Hološka. Scénu navrhol Pavol Andraško, kostýmy Simona Vachálková. O hudbu sa postaral Slavo Solovic.

„Aj komédia tohto typu môže v sebe obsahovať závažné spoločenské tóny a odkazy na to, ako ľudia medzi sebou komunikujú, ako sa k sebe správajú vo vzťahu, určitý typ neúprimnosti, zatajovania skutočností jedeného pred druhým sa im môže v živote vrátiť,“ konštatoval Spišák.

Vögela inšpiroval článok v novinách o tom, že nemecký prezident Steinmeier daroval svojej žene obličku. Autor hry sa začal pýtať svojich blízkych a začal uvažovať nad tým, či by bol toho schopný, uvedomil si, že má úžasný dramatický materiál.

Otázku, či by boli ochotní svojim blízkym darovať obličku, si zodpovedali aj tvorcovia a herci inscenácie.

„Som vo veku, že človek nikdy nevie, v akom stave je tá moja ľadvina, ale pokiaľ by prišlo na lámanie chleba, nebolo by to ľahké rozhodnutie, ale určite by som ľadvinu daroval,“ povedal riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura k inscenácii, ktorej reprízy bude hrať divadlo v novej sezóne v priestoroch Divadla P. O. Hviezdoslava. To sa počas rekonštrukcie Arény stane jeho dočasným domovom. „Rekonštrukciu si toto divadlo zaslúži, pretože je to jedna perla na petržalskej strane, kultúrna národná pamiatka prvej triedy si zaslúži, aby bola národu uchovaná do budúcnosti,“ dodal Kukura.

Viac o kultúre v Bratislave

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM