Kultúra

Robo Roth má v Aréne pripravenú lekciu, na ktorú diváci do smrti nezabudnú

Človek je nepoučiteľný, lebo potrebuje konflikt, potrebuje železnú rukavicu, potrebuje sa hádať a vraždiť. Aj o tom hovorí nová hra v Aréne.

Ilustračný obrázok k článku Robo Roth má v Aréne pripravenú lekciu, na ktorú diváci do smrti nezabudnú
5
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavské Divadlo Aréna uviedlo v piatok (25. 10.) premiéru inscenácie Lekcia. Komickú drámu z pera popredného predstaviteľa absurdného divadla Eugéna Ionesca, v preklade Alberta Marenčina, uvidia diváci v komorných priestoroch Loft Aréna.

Absurdné situácie

Na Slovensku sa Lekcia doteraz v profesionálnych divadlách uvádzala spolu s jednoaktovkou Pozdravy a poklony či s iným titulom krátkej formy, v Divadle Aréna tak ide o jej prvé samostatné uvedenie.

Iniciatíva realizovať inscenáciu hry, ktorú Ionesco napísal začiatkom 50. rokov a odkazoval v nej na druhú svetovú vojnu a fašizmus, prišla od jej hlavného predstaviteľa Roberta Rotha. Spolu s hercom v nej účinkuje Monika Potokárová. Scénu navrhol konceptuálny umelec, fotograf, maliar, sochár a hudobník Viktor Frešo.

Dej je tak ako pri všetkých Ionescových hrách veľmi jednoduchý. Mladá žiačka si túži urobiť totálny doktorát, preto musí zvládnuť nielen aritmetiku, ale najmä základy lingvistiky a porovnávacej filológie, ktorej sa oddaná profesorova slúžka desí najviac.

Autorova slovná ekvilibristika vytvára absurdne smiešne, groteskné situácie s tajomnou hororovou atmosférou, ktoré divákov presvedčia o tom, že spočítavanie základných čísel či vyslovovanie písmenka „s“ nemusí byť vždy také ľahké, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Absurdný vzťahový trojuholník odhaľuje brutálnu podstatu pravdy veľkého divadla sveta, ktorá je komická i tragická zároveň.

Stále aktuálna manipulácia ľudí

Text je mimoriadne aktuálny, je nielen o politickej, ale aj vnútornej, až intímnej manipulácii človeka.

„U Ionesca nikdy neviete, čo myslí vážne a kde si z ľudí strieľa, jeho dvojznačnosť je niečo, čo mňa zaujíma v divadle celkovo aj na tomto autorovi,“ priznal režisér hry Rastislav Ballek, ktorého Lekcia zaujala najmä tým, že sa v nej zvláštne prelína niekoľko žánrov, vyplývajúcich jeden z druhého: „Na jednej strane je to taká smiešna hračka s vážnym, smiešnym, strašidelným, na druhej strane možno aj hlbokomyseľné podobenstvo o našej spoločnosti.“

Ballek súhlasil s inscenovaním Ionescovej Lekcie aj preto, že hlavný hrdina hry a herec Robo Roth majú podľa režiséra niečo spoločné: „Minimálne v schopnosti pokryť viacero žánrov a poetík na jednom mieste, krátko po sebe, striedajúc, vymieňajúc, žonglujúc.“

Spoločnosť je nepoučiteľná

Roth stvárňuje profesora s bizarnými metódami, pre divákov má pripravenú lekciu, na ktorú do smrti nezabudnú.

„Mátalo ma to už niekoľko rokov, aká je spoločnosť, aký je človek nepoučiteľný, lebo potrebuje konflikt, potrebuje železnú rukavicu, potrebuje sa tu hádať a vraždiť, a tak ďalej, a toto je sofistikovane napísané, ako to možno docieliť. Veď tam nemusí byť aritmetika a filológia, môžu tam byť úplne iné vedné odbory, aby som človeka úplne zblbol a dostal tam, kam potrebujem,“ komentoval herec výber a účinkovanie v Ionescovej Lekcii.

Roth v Divadle Aréna naposledy stvárnil postavu pastora Johannesa Rosmera v inscenácii Ibsenovej hry Rosmersholm režiséra R. Balleka (2013).

Lekcia v divadle Aréna
5
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM