Kultúra

Na mol v divadle: Aréna otvára v novej inscenácii tému alkoholizmu

Po úspešných hrách, ktoré sa zaoberali témami fyzického znevýhodnenia mužov a ženskou sexualitou, prichádza režisér Juraj Bielik v inscenácii s ďalšou tabuizovanou témou.

Ilustračný obrázok k článku Na mol v divadle: Aréna otvára v novej inscenácii tému alkoholizmu
6
Galéria
Zdroj: TASR

Divadlo Aréna v Bratislave uvedie v pondelok 7. októbra premiéru inscenácie Na mol z pera dánskych autorov Thomasa Vinterberga a Mogensa Rukova. Informoval o tom Ján Lukáč z Divadla Aréna.

Alkohol ako tabu

Po úspešných hrách, ktoré sa zaoberali témami fyzického znevýhodnenia mužov a ženskou sexualitou, prichádza režisér Juraj Bielik v inscenácii s ďalšou tabuizovanou témou, ktorou je alkoholizmus. Hra prináša príbeh starších dám, ktoré svoju samotu a nudu zapíjajú pohárikmi alkoholu.

Štyri postaršie kamarátky sa rozprávajú, spievajú, tancujú a oddávajú alkoholu, až kým ich zábavu naruší nečakaný príchod syna jednej z nich. Dramatická zápletka prichádza s podmienkou, v ktorej syn mame oznámi, že buď prestane s alkoholom, alebo už nikdy neuvidí jeho a vnúčatá.

Muži v úlohe žien

Zaujímavosťou predstavenia je čisto mužské herecké obsadenie štyroch hlavných ženských postáv.

„Nie je to nič nové, muži hrali ženy už v antickom Grécku alebo v renesančnom Anglicku. Samozrejme, existovali rôzne sociálne problémy, prečo nemohli ženy hrať divadlo, ale myslím si, že jeden z dôvod je tiež, že to prináša nový pohľad. Ak hrá žena muža, alebo muž ženu, môže to priniesť iný pohľad na vec, a to bolo naším cieľom,“ vysvetlil Bielik.

Režisér Bielik obsadenie hercov Gregora Hološku, Petra Trníka, Jána Jackuliaka a Ondreja Antálka odôvodnil tiež ako spôsob, ktorým chceli ideu alkoholizmu odpútať od jeho predstaviteľov v hre. Tými sú práve ženy.

„To nie je hra o ženskom alkoholizme. To je hra o alkoholizme, a aj preto výmena pohlaví mala tú tému akoby zovšeobecniť,“ uviedol Bielik. Jedinú mužskú postavu inscenácie si zahrá Matúš Kvietik.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM