Kultúra

VIDEO + FOTO: Je láska liekom na depresiu? Dozviete sa to v novej inscenácii Činohry SND

Novonaštudovaná hra Lucy Prebblovej Vedľajšie účinky ukazuje rôzne podoby lásky, jej vývoj, prekážky, úskalia a vrcholy.

Zdroj: Dnes24.sk

Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie 26. a 27. januára v Štúdiu novej budovy SND premiéru inscenácie britskej autorky Lucy Prebblovej Vedľajšie účinky.

Kde sa rodia emócie?

Tristan a Connie sú dvaja živelní dobrovoľníci, ktorí sa rozhodnú zapojiť do lekárskeho experimentu skúmajúceho účinok nových antidepresív. Vzťah medzi nimi sa rodí rovnako intenzívne, ako intenzívne sa zväčšujú dávky liekov. Obaja prekračujú pravidlá nemocnice, ale aj svoje osobné hranice.

Zrazu nikomu z nich nie je jasné, kde sa vlastne ich emócie rodia. V ich hlave, pod správnym vplyvom chémie alebo naozaj kdesi v srdci, pretože stretli toho pravého človeka? Aký podiel tejto lásky je skutočný a čo je iba vedľajší efekt? Vedúca lekárka celého projektu Dr. Jamesová však sama zažíva problém s depresiou a prechádza krízou.

„Hra Vedľajšie účinky, príbeh Tristana a Connie, Lorny a Tobbyho, sa týka našej racionality rovnako ako i emocionality. Je to hra o tom najpodstatnejšom, o našich traumách z lásky a o schopnosti milovať a obetovať sa. Na pozadí výskumného projektu spolu s protagonistami Lucy Prebblová napísala hru, ktorá má v sezóne skúmajúcej intelekt a vzdelanie svoje dôležité miesto. Je to predsa aj taká malá úvaha o túžbe človeka sa občas zahrať na Boha, ale i o večnej nespokojnosti a nutnosti kráčať za poznaním,“ uviedla k inscenácii dramaturgička Kičiňová.

Divadlo a láska

„Inscenácia ukazuje rôzne podoby lásky, jej vývoj, prekážky, úskalia a vrcholy. Autorka sa zamýšľa nad základnou otázkou, čo to vlastne láska je, čo prináša a berie. Je to naozaj dômyselne vystavaný text, v ktorom sa so situáciami môže stotožniť každý, kto v živote mal s láskou dočinenia. Moja postava je vnímavé dievča s realistickým a triezvym pohľadom na život, úplne iným, ako má Tristan, a preto je pre ňu zaujímavý vývoj ich vzťahu,“ doplnila Monika Potokárová, v inscenácii v postave Connie.

Mladá britská autorka Lucy Prebblová (1981) v roku 2009 rozbúrila divadelné vody svojou hrou Enron o krachu energetického gigantu a o špekulatívnych finančných hrách, ktoré koniec koncov viedli aj k ekonomickej kríze. Ukázalo sa, že ju zaujímajú špecifické a vyhrotené situácie. „Môžem písať len o veciach, ktoré ma vydesia,“ hovorí sama.

Témou, ktorá ju, naopak, viac zaujala, ako vydesila, bolo divadlo a láska. Aj takto by sa dali vyabstrahovať dva veľké pojmy, ktoré sa pretkávajú v jej hre Vedľajšie účinky.

Režisérom inscenácie je Alena Lelková, dramaturgom Miriam Kičiňová, scénu a kostýmy navrhla Marija Havran. Hru preložila Zuzana Dzurindová. V jednotlivých postavách účinkujú Diana Mórová, Monika Potokárová, Richard Stanke a Roman Poláčik. Hra získala vo Veľkej Británii v roku 2012 Cenu kritikov za najlepšiu hru.

Vedľajšie účinky (hra Činohy SND)
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM