KAW Rôzne Správy

TUNEL pri Bratislave dostal ZELENÚ: Stavba 12-kilometrového úseku má trvať ŠESŤ rokov! FOTO

Nová časť diaľnice D4 s takmer 12-kilometrovým tunelom by mala spojiť bratislavskú mestskú časť Rača so Záhorskou Bystricou.

Ilustračný obrázok k článku TUNEL pri Bratislave dostal ZELENÚ: Stavba 12-kilometrového úseku má trvať ŠESŤ rokov! FOTO
5
Galéria

Ministerstvo životného prostredia súhlasí s výstavbou tunela Karpaty medzi Račou a Záhorskou Bystricou. Vyplýva to zo záverečného stanoviska k posudzovaniu vplyvov na životné prostredie. Informoval o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Spojenie Rače a Záhorskej Bystrice

Na základe záverov komplexného posúdenia navrhovanej činnosti podľa zákona príslušný orgán súhlasí s realizáciou navrhovanej činnosti podľa realizačného variantu V3a, ktorý možno vyhodnotiť za najpriaznivejší v porovnaní s ostatnými navrhovanými variantmi, a to hlavne z hľadiska únosnosti jeho vplyvov na životné prostredie,“ uviedol envirorezort.

Nová časť diaľnice D4 s bezmála 12-kilometrovým tunelom by mala spojiť Raču so Záhorskou Bystricou.

Ako uviedol BSK, pri výrube tunela bude postupne horninový masív rozpojovaný rotačným pohybom frézovej (raziacej) hlavy, ktorá je vybavená reznými a valivými dlátami, rozpojená hornina bude padať na hlavu raziaceho stroja, odkiaľ bude rôznymi dopravníkmi transportovaná von z tunela.

Priemerná dĺžka doby razenia tunelových rúr bude 22 mesiacov, tzn. celková dĺžka výstavby sa predpokladá na 5,6 roka.

Lokalita A sa nachádza severozápadne od doteraz zastavanej časti obce Marianka. Bude sa nachádzať v zábere stavby a bude slúžiť ako dočasná depónia na nakladanie s rúbaninou. Na lokalite A je uvažovaná realizácia spätných násypov a zásypov na západnom úseku hĺbenej časti tunela Karpaty a remodelácia terénu za účelom začlenenia presypaného tunela do krajiny,“ píše sa na webe BSK.

Druhý najdlhší v Európe

Dĺžka tunela by mala byť 10 980 metrov, čím by sa stal najdlhším diaľničným tunelom na Slovensku a zároveň druhým najdlhším dvojrúrovým tunelom v Európe. Predpokladané náklady sú viac ako miliarda eur.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM