Rôzne Správy

"Developerský" projekt na brehu Dunaja má veľký úspech: Obyvatelia sú nadšení!

Na jar bol úspešne zakončený projekt zameraný na zraniteľnú skupinu obyvateľov Bratislavy. Koľko z ich našlo nové bývanie?

Ilustračný obrázok k článku "Developerský" projekt na brehu Dunaja má veľký úspech: Obyvatelia sú nadšení!
9
Galéria
Zdroj: BROZ

Ochranári z BROZ (Bratislavské regionálne ochranárske združenie) a vodohospodári obnovili kolmú stenu na petržalskom úseku Dunaja s cieľom prilákať strácajúcu sa populáciu brehule hnedej. Tento sťahovavý vták v minulosti hojne hniezdil v brehoch Dunaja a jeho prítomnosť bola úplne bežná aj v Bratislave.

Už z jeho názvu vyplýva, že si svoje hniezdne nory hĺbi v kolmých brehových stenách, z ktorých dvakrát za sezónu vyvádza svoje mláďatá. Na Slovensku sa zdržuje od mája do septembra a za ten čas dokáže skonzumovať obrovské množstvo hmyzu, na ktorý sa špecializuje. Najviac mu chutia komáre a muchy. Slúži teda ako účinná biologická zbraň proti hmyzím kalamitám.

Nie je breh ako breh

Ak ste o tomto užitočnom druhu ešte nepočuli, bude to zrejme preto, že posledný záznam hniezdenia brehule hnedej v Ovsišti pochádza z roku 2012. Že sa odvtedy neukázala, má viacero dôvodov.

„Keď sa pozriete na slovenskú stranu Dunaja a porovnáte ho s rakúskou alebo maďarskou, uvedomíte si zásadný rozdiel. V rámci protipovodňových opatrení sa v minulosti pristúpilo k stabilizovaniu brehov veľkým lomovým kameňom aj na miestach, kde to nebolo nevyhnutné. To je dôvod, prečo už prirodzene nevznikali nové kolmé brehy pri zvýšenej hladine rieky a tie staré sa pomaly zosypali,“ vysvetľuje Katarína Goffová z Katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.

„Byty“ pre brehule

Brehuľa teda u nás nachádza veľmi málo miest vhodných na jej „ubytovanie“ a tak si našla miesto pre život v iných kútoch Európy. Tento vták však veľmi rýchlo reaguje na nové podnety, pretože nezvykne hniezdiť v tej istej nore. Práve preto vznikol nápad na obnovu jej hniezdnych biotopov. Spútanej rieke bez pôvodnej dynamiky však dnes treba trochu pomôcť.

„Vďaka projektu LIFE+ Ochrana brehule hnedej, rybárika riečneho a včelárika zlatého v dunajsko-moravskom regióne boli aj priamo v Petržalke obnovené kolmé riečne brehy na piatich úsekoch. Celkovo bolo skolmených a obnažených 420 metrov dunajských brehov na území Petržalky vo výške 1,5 až 2 metre,“ informuje Goffová.

Projekt je veľmi úspešný, pretože tu už počas tejto hniezdnej sezóny zahniezdilo viac ako 500 párov brehule hnedej.

Brehuľa je sesternicou lastovičiek a belorítok a líši sa najmä svojím nenápadným hnedým sfarbením. Preto, ak v Ovsišti nájdete prevŕtané kolmé brehy vedzte, že v nich môžu okrem brehúľ hniezdiť aj farebné včeláriky zlaté. „Oba druhy si vyžadujú v čase hniezdenia pokoj, a preto prosíme o ohľaduplné správanie v týchto úžasných miestach Dunaja,“ doplnila Katarína Goffová.

Viac o prírode v Bratislave a okolí

Hniezdna stena brehúl v Petržalke
9
Galéria
Zdroj: BROZ
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM