Rôzne Správy

Developer Nového Istropolisu odmieta tvrdenia kritických architektov

Otvorený list organizácie DOCOMOMO Slovensko k budúcnosti Istropolisu vraj obsahuje závažné nepravdivé, zavádzajúce a znevažujúce vyhlásenia.

Ilustračný obrázok k článku Developer Nového Istropolisu odmieta tvrdenia kritických architektov
13
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Tvrdí to developer Immocap Group, ktorý plánuje na mieste súčasného Domu odborov projekt Nový Istropolis. S vyhlásením organizácie, že Bratislava i Slovensko prídu zbúraním Domu odborov o jedno z najvýznamnejších diel povojnovej moderny, nesúhlasí.

Okraj záujmu

„Verejne dostupná odborná literatúra nevyhodnocuje význam stavby Domu odborov v zmysle, že ide o jedno z najvýznamnejších diel povojnovej moderny. Tým nespochybňujeme, že ide z hľadiska umiestnenia, rozsahu a poňatia o významný komplex budov. Rovnako nespochybňujeme ani význam a prínos jeho autorov,“ uviedol predseda Predstavenstva Immocap Group Martin Šramko. Ako tvrdí, ani samotný register modernej architektúry Slovenska doteraz neobsahoval také hodnotenia.Šramko tvrdí, že DOCOMOMO aktuálne prispôsobuje svoje hodnotenie Domu odborov s cieľom ovplyvniť verejnú mienku.

„Dnešný stav komplexu budov Domu odborov je dôkazom, že ochrana Istropolisu bola na okraji záujmu teoretikov architektúry počas uplynutých 40 rokov. Štát ani DOCOMOMO nikdy nevykonali žiadne kroky v záujme ochrany pred dlhoročnou, verejne známou postupnou deštrukciou Domu odborov, ktorý dnes vyhodnocujú ako jedno z najvýznamnejších diel moderny,“ uviedol predseda Predstavenstva Immocap Group.

Dávno rozhodnuté

K téme sa vyjadril aj primátor Matúš Vallo, ktorý tvrdí, že o osude Istropolisu sa rozhodlo už dávno.

„Už v roku 2017, keď budovu aj s pozemkami kúpil developer. O predaji Istropolisu sa hovorilo od roku 1999, kedy stratil status kultúrneho centra a roky sa nenašiel nik, kto by odborárom ponúkol pre nich dostatočnú sumu. Neuspela u nich ani ponuka Nového Mesta na kúpu Istropolisu za 150 miliónov (vtedy ešte) slovenských korún. Pritom už pri predaji budovy muselo byť každému zrejmé, že nový vlastník ju bude chcieť zbúrať,“ tvrdí Matúš Vallo.

Primátor ďalej upozorňuje, že budova Istropolisu nie je vedená v zozname pamiatok a nevzťahuje sa na ňu žiadna špeciálna ochrana.

Diskusia

Organizácia DOCOMOMO Slovensko, ktorá je súčasťou medzinárodného združenia odborníkov zaoberajúcich sa výskumom a ochranou moderného architektonického dedičstva, žiada diskusiu o budúcnosti Istropolisu s odbornou aj širokou verejnosťou. Upozorňuje, že zbúraním budovy sa príde o jedno z najvýznamnejších diel povojnovej moderny.

Matúš Vallo upozorňuje, že mestu doteraz nebol predložený zámer developera, ale podľa neho to nie je zlý postup.

„Samotný fakt, že svoj zámer devoloper predložil najskôr verejnosti, vítame, pretože ním vytvoril priestor na verejnú diskusiu. K nej, samozrejme, patria rôzne názory,“ vraví primátor.

Developer zároveň deklaruje ochotu verejne diskutovať o jeho projektoch s predstaviteľmi štátu a verejnej moci, architektonickou a kultúrnou obcou, ale aj širokou verejnosťou. „Uvedomujeme si význam územia Trnavského mýta a hodnotu tejto lokality, k projektu pristupujeme maximálne zodpovedne a budeme hľadať riešenia v spolupráci s odbornou verejnosťou a inými zúčastnenými stranami,“ skonštatoval Predstavenstva Immocap Group Martin Šramko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM