Rôzne

Ľubomír Titl miloval Bratislavu. Vďaka nemu vznikol Istropolis aj Bernolák

Významný architekt toho pre Bratislavu urobil naozaj veľa. Vďaka jeho projektom si ľudia užívajú bývanie v Dúbravke aj na Trávnikoch.

Ilustračný obrázok k článku Ľubomír Titl miloval Bratislavu. Vďaka nemu vznikol Istropolis aj Bernolák
9
Galéria

Po uliciach milovanej Bratislavy sa už architekt Ľubomír Titl neprejde. Zomrel pred pár dňami – 28. januára, vo veku 88 rokov.

Zmenil tvár mesta

Ľubomír Titl patril k popredným osobnostiam slovenskej modernej architektúry 20. storočia. Svojou tvorbou výrazne zmenil tvár Bratislavy. Podieľal sa na projektovaní viacerých sídlisk, na jeho výkresoch uzrela svetlo sveta podoba budovy Istropolisu aj študentský domov Juraja Hronca, nazývaný aj Bernolák.

Titlove stavby, ktoré zaraďujeme do obdobia neskorej moderny, vynikajú jednoduchosťou a eleganciou.

Dlhé roky spolupracoval s architektmi Ferdinandom Končekom a Ilľjom Skočekom. Ich tím naprojektoval mnoho stavieb v Bratislave. Pracovali na rozsiahlych obytných súboroch (Dúbravka, Trávniky) a budovách, navrhli hotelové a rekreačné zariadenia, ale aj administratívne a spoločenské budovy.

Titl vychoval aj desiatky svojich nasledovníkov – mladých architektov. V rokoch 1994 – 1996 bol dekanom Fakulty architektúry.

Posledná rozlúčka s osobnosťou, ktorá výrazným spôsobom ovplyvnila slovenskú architektúru, sa bude konať v bratislavskom krematóriu v piatok 2. februára o 11:45 hod..

Ľubomír Titl
3
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM