Eva Sládková Správy Samospráva

Denný stacionár pre seniorov vo Vrakuni končí. Čo ho nahradí?

Samospráva Vrakune otvorila denný stacionár pred štyrmi rokmi. Mal pomôcť seniorom, ktorí už boli odkázaní na pomoc, a uľahčiť život ich rodinám.

Ilustračný obrázok k článku Denný stacionár pre seniorov vo Vrakuni končí. Čo ho nahradí?
7
Galéria
Zdroj: Bratislava - Vrakuňa

„Je to v podstate taká škôlka pre seniorov. Ak nemajú obyvatelia počas dňa kde dať svojich rodičov či súrodencov a chcú, aby o nich bolo nadštandardne postarané, tak stacionár je skvelá možnosť,“ uviedol pri otvorení stacionára starosta Vrakune Martin Kuruc. Dnes je všetko inak. Stacionár má pred sebou posledné mesiace existencie.

Klub dôchodcov

Stacionár má kapacitu 20 ľudí, no využitý je tak na štvrtinu. Mestská časť na jeho prevádzku vynakladá nemalé peniaze, no podľa starostu sa to rozhodla zmeniť.

„Od nového roka chceme stacionár zrušiť,“ uviedol Martin Kuruc s tým, že: „U nás si na tento druh starostlivosti ľudia ešte nezvykli.“

Do priestorov stacionára, ktorý je na Čiernovodskej ulici, sa presťahuje miestna Klub dôchodcov Malý Dunaj. Vrakunskí seniori sú totiž veľmi akční a v nových priestoroch by sa mohli stretávať častejšie a organizovať tam všakovaké podujatia.

Nové zariadenie

Starosta sa ale nechce myšlienky kompletnej starostlivosti o seniorov vzdať. Keď nebol záujem o denný stacionár, podľa neho by mohlo byť lepším variantom zariadenie pre seniorov s 24-hodinovou starostlivosťou.

„Mám takú predstavu, že by sme mohli ten priestor ešte nadstaviť a poskytovať tam permanentnú staroslivosť 40-tim ľuďom. Hľadáme investora, ale teraz je to aj pre pandémiu náročné,“ dodal Martin Kuruc.

Vo Vrakuni žije asi 4 tisíc seniorov. Mestská časť pre nich pripravuje pravidelné podporné programy rôzne podujatia. Najbližšie by mali ísť do kúpeľov v Piešťanoch. Samozrejme len v tom prípade, ak to pandemická situácia dovolí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM