Rôzne

Naša Zem má dnes svoj deň. Tentoraz je zameraný na ochranu prírodných druhov

Deň Zeme už tradične oslavujeme 22. apríla. Sviatok je ovplyvnený pôvodnými dňami Zeme, ktoré sa konali pri oslavách jarnej rovnodennosti a oslavovali príchod jari.

Ilustračný obrázok k článku Naša Zem má dnes svoj deň. Tentoraz je zameraný na ochranu prírodných druhov
16
Galéria

Planéta Zem má dnes svoj sviatok. Deň Zeme už tradične oslavujeme 22. apríla. Sviatok je ovplyvnený pôvodnými dňami Zeme, ktoré sa konali pri oslavách jarnej rovnodennosti a oslavovali príchod jari. Ako informovala internetová stránka Dňa Zeme, v roku 2019 je zameraný na ochranu prírodných druhov.

Začnime od seba

Deň Zeme je v súčasnosti ekologicky zameraný sviatok, ktorý upozorňuje ľudí na dopady ničenia životného prostredia. Svojimi aktivitami výrazne zasahujeme do toho, ako vyzerá príroda a svet okolo nás. Ľudia menia štruktúru krajiny, ťažia v lesoch, likvidujú mokrade, lúky a ostatné cenné biotopy, znečisťujú prírodu odpadom.

„Pozrite sa hlboko do prírody a potom všetko pochopíte lepšie.“ (Albert Einstein)

Nielen počas Dňa Zeme by sme si mali uvedomiť dôležitosť svojho správania sa ku krajine. Každý z nás môže prispieť k tomu, aby životné prostredie nebolo zaťažované a aby planéta Zem zostala čo najdlhšie zachovaná pre ďalšie generácie.

História Dňa Zeme

Svetový deň Zeme vyhlásil v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson. Povzbudzoval študentov, aby vypracovali projekty zamerané na ochranu životného prostredia a upozorňovali na potrebu jeho ochrany v okolí, v ktorom sa pohybovali. Študenti Stanfordovej univerzity v Kalifornii prvý raz zorganizovali Deň Zeme v roku 1970 formou protestného happeningu. Podľa jedného zo zdrojov sa na ňom zúčastnilo 20 miliónov Američanov.

„Zem je to, čo máme všetci spoločné.“ (Wendell Berry)

Ľudia poukazovali na fakt, že Zem čoraz viac ohrozuje činnosť človeka. Aktivisti i ekológovia od roku 1970 spustili kampane a výzvy na spoločné úsilie – na záchranu planéty. Adresátom výziev sa stala aj široká verejnosť s tým, aby nezostávala ľahostajnou k stavu, v akom je a do akého sa Zem postupne dostávala.

Svetovým sa Deň Zeme stal v roku 1990, keď začalo pôsobiť Medzinárodné ústredie Dňa Zeme na kalifornskej Stanfordovej univerzite.

Zdroj: denzeme.sk, tasr

Bratislavský lesopark
16
Galéria
Zdroj: Iniciatíva Naše Karpaty

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM