KAW Rôzne

Atrakcia pre návštevníkov lesoparku: Na Dlhých lúkach sa budú pásť ovečky

Pastva oviec na území mestských lesov je novinkou, ktorá zaiste poteší nielen rodiny s deťmi.

Ilustračný obrázok k článku Atrakcia pre návštevníkov lesoparku: Na Dlhých lúkach sa budú pásť ovečky
6
Galéria

Na území mestských lesov sa už čoskoro budú pásť ovečky. So zaujímavým projektom prišli Mestské lesy v Bratislave (MLB), ktoré na ňom spolupracujú s občianskym združením Iniciatíva Naše Karpaty.

Pasúce sa ovečky

Pastva oviec na území mestských lesov je novinkou, ktorá zaiste poteší nielen rodiny s deťmi. Ovečky nebudú po lúkach len tak voľne pobehovať. Ich priestorom na pastvu bude oplotená drevená ohrada.

„V tomto pilotnom projekte pôjde o voľný chov 4 až 6 kusov oviec na území menšej lúky pred Medárňou Mestských lesov. Kontrolu chovu a starostlivosť budú pravidelne zabezpečovať všetci partneri projektu,“ informoval Bratislava24 predseda združenia Iniciatíva Naše Karpaty Jakub Mrva.

Priložiť ruku k dielu môžete každý, stačí sa prihlásiť ako dobrovoľník Iniciatíve Naše Karpaty. „V apríli chceme dokončiť ohradu pre ovečky cez brigády dobrovoľníkov. Tú najťažšiu robotu, osádzanie agátových nosných kolov už máme za sebou, musíme dokončiť ešte priečne latovanie a osadiť kryté odpočívadlo pre zvieratá. Možno bude treba lúku pred vypustením ovečiek pokosiť, aby mali čo najkvalitnejšiu trávu,“ predstavuje plány na najbližšiu dobu Jakub Mrva.

Pre školy aj výletníkov

Ovečky budú môcť návštevníci mestských lesov obdivovať už začiatkom mája. Mestské lesy osadia k ohrade aj informačnú tabuľu, z ktorej sa návštevníci dozvedia podrobnosti o projekte. Ak by vám napadlo ovečky kŕmiť, nerobte to! „Najmä pečivo môže zvieratám spôsobiť vážne problémy až uhynutie,“ upozorňuje Mrva.

Projekt pastvy oviec v Mestských lesoch okrem iného podporí aj lesnú pedagogiku, ktorú organizujú zamestnanci MLB. Deti z bratislavských škôl budú mať možnosť na krátkom úseku vidieť rôzne zaujímavé environmentálne projekty a dostať k nim odborný výklad od lesných pedagógov.

Inociátori projektu predpokladajú aj zvýšenie atraktivity územia. „V lesoparku vznikne ďalšie zaujímavé miesto pre návštevníkov, dobre dostupné zo strany Železnej studničky, ako aj z Kačína. Zároveň sa zvýši celková estetická funkcia lesoparku podporou biodiverzity na lúkach,“ dodáva Jakub Mrva.

Ohrade pre ovce v mestských lesoch
6
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM