Rôzne

Skvelý nápad z Petržalky: Zo zanedbaného vnútrobloku medzi panelákmi vznikne komunitná záhrada

Niekoľko rodín zo Starého hája si povedalo, že by nebolo zlé mať blízko domu menšiu záhradku, v ktorej možno dopestovať zeleninu a ovocie a zároveň utužiť susedské vzťahy.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý nápad z Petržalky: Zo zanedbaného vnútrobloku medzi panelákmi vznikne komunitná záhrada
5
Galéria

Pri prechádzke Petržalkou zbadáte veľa pekných predzáhradok a v nich množstvo kvetov a rozkvitnutých stromov. Ale zeleninová záhrada? To tu ešte nebolo!

Záhrada pred panelákom

Niekoľko rodín z Hrobákovej ulice v Starom háji si povedalo, že by nebolo zlé mať blízko domu menšiu záhradku, v ktorej možno dopestovať zeleninu a ovocie pre vlastnú spotrebu a zároveň utužiť susedské vzťahy. Z nevyužitého priestoru tak vznikne príjemná a užitočná záhrada.

„V záhrade nebudú chýbať vyvýšené záhony, bylinková špirála, okrasné rastliny, ovocné stromy a kríky ale ani kompostovisko či lavičky. Záhrada má podnietiť stretávanie, výmenu skúseností a utužiť tak vzťahy medzi obyvateľmi, od najmenších po dôchodcov. Úspešne zrealizovaná záhradka by mala vyvolať zvedavosť, prelomiť komunikačné bariéry a inšpirovať k vytvoreniu podobných záhrad,“ píše na sociálnej sieti komunita združená pod občianske združenie KoZa v Háji.

Obyvatelia z OZ KoZa v Háji najprv museli mať vysporiadaný vzťah k pozemkom, na ktorých má záhradka vzniknúť. Pozemok bol v správe hlavného mesta a občianske združenie ho dostalo do užívania prostredníctvom programu Adopcie zelene. Prenájom zostávajúcej časti pozemku v správe mestskej časti občianskemu združeniu už aj schválilo petržalské zastupiteľstvo – na 5 rokov, teda do konca roka 2023. Platiť budú symbolické euro za na rok.

Komunitná záhrada na Hrobákovej ul.
5
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM