Aktualizované KAW Správy Samospráva

Koronavírus: Operácie sa odkladajú, spoje MHD budú jazdiť menej často

Hlavné mesto vyčlenilo v rozpočte ďalších 750-tisíc eur na nákup potrebného materiálu na spomalenie šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Operácie sa odkladajú, spoje MHD budú jazdiť menej často
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk / CC-BY 1.0

V Bratislave pribúdajú opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu.

Prázdninový režim MHD

Premávka na všetkých linkách mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave prejde od pondelka (16. 3.) na prázdninový režim. Dopravný podnik Bratislava (DPB) týmto krokom reaguje na prerušenie vyučovania na všetkých školách v hlavnom meste pre nový koronavírus. Informuje o tom na sociálnej sieti.

„Od 16. marca budú v súvislosti s dočasným zrušením vyučovania na základných, stredných a vysokých školách premávať všetky naše autobusové, trolejbusové a električkové linky počas pracovných dní v režime školské prázdniny,“ uvádza DPB s tým, že opatrenie platí do odvolania.

DPB v súvislosti s prerušením vyučovania zrušil od utorka (10. 3.) premávku autobusových liniek 131 a 184 a taktiež školských spojov. Linka 31 už v súčasnosti premáva v režime školských prázdnin.

Operácie sa odkladajú

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) odkladá plánované operácie, s výnimkou onkologických. Príčinou je situácia okolo nového koronavírusu. Pred zasadnutím ústredného krízového štábu to uviedla riaditeľka UNB Renáta Vandriaková.

Nemocnica svätého Michala obmedzila hospitalizácie pacientov výhradne na akútne prípady. „V súčinnosti s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva sme vykonali potrebné karanténne opatrenia,“ uviedol generálny riaditeľ nemocnice Marian Križko.

V Centre intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE), ktoré je súčasťou nemocnice ProCare Medissimo, zatiaľ plošne nerušia operácie, posúvajú však veľké chirurgické výkony, ktoré si vyžadujú krvnú transfúziu. „Špecializujeme sa na miniinvazívne výkony s nízkymi krvnými stratami. Tie nie sú ovplyvnené,“ povedal Vulev. Veľké plánované cievnochirurgické a neurochirurgické výkony sú však podľa neho momentálne odložené," povedal medicínsky riaditeľ CINRE Ivan Vulev.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb vybavuje akútnych pacientov bez obmedzenia a plánovaných pacientov podľa rizikového profilu. „Výkony na pacientoch s nízkym rizikovým profilom sú odkladané,“ uviedla hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková v súvislosti s obmedzeniami spôsobenými novým koronavírusom. Personál nemocnice podľa nej kontaktuje ambulantných pacientov a plánuje ich vyšetrenia tiež podľa ich rizikového profilu. „Pri vstupe do NÚSCH je na recepcii pre každého pacienta zabezpečená dezinfekcia rúk a ochranné tvárové rúška,“ hovorí Valášiková.

Každé oddelenie je podľa nej vybavené ochrannými prostriedkami a sú pripravené plány v prípade izolácie pacientov. „Všetky oddelenia majú vypracované scenáre, ako v krízových situáciách postupovať a ako ich riešiť,“ dodala.

Rúška pre lekárov

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v súvislosti s novým koronavírusom vo štvrtok s distribúciou rúšok pre lekárov na území kraja. V prvej várke ich dostanú lekári z okresu Malacky, v najbližších dňoch budú nasledovať aj ďalšie okresy Bratislavského kraja. Rúška sú aktuálne povinné aj na Úrade BSK. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Lekári a zdravotné sestry sú pre nás mimoriadne dôležití. To je personál, ktorý ako prvý prichádza do kontaktu s potenciálne nakazenými pacientmi. Práve u nich musíme riziko nákazy znížiť na úplné minimum,“ poznamenal predseda BSK Juraj Droba s tým, že ak sa príde o zdravotnícky personál, hrozí kolaps celého systému a nebude mať kto ošetrovať chorých.

Nosenie ochranných rúšok platí aj pre zamestnancov Úradu BSK. Popri umývaní rúk je ich nosenie jedným z najúčinnejších spôsobov, ako ochrániť ostatných pred infekčným ochorením. „Tu musí ísť bokom otázka výzoru, nekomfortu alebo hanby,“ zdôraznil Droba, ktorý vyzval každého na zodpovedné správanie.

Peniaze od mesta

Hlavné mesto SR Bratislava vyčlenilo v rozpočte ďalších 750-tisíc eur na nákup potrebného materiálu na účel spomalenia šírenia nového koronavírusu na Slovensku. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal bratislavský primátor Matúš Vallo. Dodal, že pripravené sú aj ďalšie opatrenia. Vyzval Bratislavčanov na zodpovednosť.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM