Aktualizované ESL Rôzne Správy

Ďalšia labuť zo Štrkovca uhynula. Nepomohli ani špeciálne opatrenia

Labute zo Štrkoveckého jazera sú slávne v celej Bratislave. Bohužiaľ, až pričasto sa boria s veľkými zdravotnými problémami.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia labuť zo Štrkovca uhynula. Nepomohli ani špeciálne opatrenia
3
Galéria

Vlani nielen Ružinovčania sledovali osud labutej rodinky, keď jej najskôr umrela mama a napokon aj jej ostatní členovia. Potom pribudli okolo Štrkoveckého jazera prvky, ktoré mali tieto krásne zvieratá ochrániť. Má na ne dávať pozor strážnik a pomôcť mali i špeciálne značky. Napriek tomu je zase ďalšia labuť vážne chorá a zdá sa, že je opäť na vine človek.

Otrava

Aktivisti, ktorí sa snažia labute na Štrkovci ochrániť, sú opäť zúfalí a smutní. Po tom, ako našli labuť bezvládnu a odviezli k veterinárovi, ukázalo sa, že je priotrávená.

„Ide o podozrenie na botulózu. Ako viete a dookola tu píšem, jazero je stojaca a nie tečúca voda! A stále sa nájdu ľudia, ktorí nechápu, že do jazera sa nič nehádže," napísal rozhorčená adminka stránky Štrkovecké jazero. Botulizmus je otrava jedlom a je pravdepodobné, že sa do jazera dostalo niečo, čo labutiam škodí.

Priveľká popularita?

Správa okamžite vyvolala veľkú solidaritu ľudí s labuťou. Tí dúfali, že to tentoraz labuť prekoná. Žiaľ, neskôr sa ukázalo, že mama labuť a jedno jej mláďa neprežili. Ďalšie mláďatko je v kritickom stave a dve sú na pozorovaní. Medzi komentujúcimi sa však našli aj kritici celého prístupu k labutiam.

„Tej labute mi je ľúto, je to živý tvor a dúfam, že sa z toho dostane. Treba sa však zamyslieť, prečo majú problém labute najmä na Štrkovci. Bežne chodím do Petržalky a je ich tam plno, žijú si svoj život a nepotrebujú k nemu ani dopravné značky," napísal v diskusii Martin, ktorý si myslí, že čím viac pozornosti labute dostávajú, tým je to s nimi horšie.

„Záujem ľudí ich prinútil opúšťať jazero, chudák strážnik asi tiež nestíhal chodiť všade za nimi a vidíte. Môžete mať aj sto ceduliek o nekŕmení pri jazere, ale ak ich pre prílišnú pozornosť vyženiete niekam na Trávniky, tak im tam v dobrej viere dá chlieb dieťa, ktoré absolútne netuší, že sa to nemá robiť," dodáva Martin.

Nekŕmiť

Odborníci upozorňujú, aby sme labute v týchto dňoch radšej vôbec nekŕmili. Teraz si vedia nájsť potravu aj samé, pomôcť im môžeme v zimných mesiacoch. Určite však nie chlebom!

„V prípade vodného vtáctva ako sú labute alebo kačice divé je vhodné na prikrmovanie použiť kukuricu, pšenicu, jačmeň, ryžu alebo iné zrná, neochutené ovsené vločky, alebo zelené časti zeleniny,“ povedal pred časom pre Bratislava24 Ján Gúgh z SOS/BirdLife Slovensko. Chlieb im totiž naruší trávenie, ktoré časom nemusia zvládnuť.

Vyšetrovanie

K téme sa popoludní vyjadril aj starosta Ružinova Martin Chren. Povedal, že príčinu smrti určia definitívne až testy, ale otrava botulotoxínom je veľmi pravdepodobná.

" Ešte včera o štvrtej bolo všetko v poriadku a celá labutia rodinka – mama, tato a štyri malé – si spokojne plávali na vode. Večer sa ale u mamy labute začali silno prejavovať známky zatiaľ neznámej otravy. Hoci bola prevezená na veterinu a dostala infúzie, žiaľ, neprežila. Ráno bolo nájdené aj jedno mŕtve malé labúťa," napísal Martin Chren na svojom facebooku.

Dodal, že otca labutiaka odchytia v najbližších hodinách prevezú na pozorovanie.

„Veríme, že tri malé labute prežijú. Na Štrkovec sa však už nevrátia. Štátna ochrana prírody ich presídli na iné miesto. V krátkej dobe by aj tak vyleteli z hniezda, dnes už sú dosť veľké.Tato labutiak bude zrejme tiež presídlený – a zrejme sa aj tak na Štrkovec opäť vráti, ako vlani. Je tu doma, Štrkovec je jeho teritóriom,“ vraví starosta o ďalšom osude zvierat.

😭 naša maminka bojuje o prežitie...💔 ŠOP prišla a odviezli k veterinárovi. Podozrenie na botulózu. Ako viete a dookola...

Posted by Štrkovecké jazero on Tuesday, September 15, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM