Jakub Haršany Rôzne

Ďalší z kultových bratislavských podnikov. Krčma, kam vraj chodili aj štúrovci

V bezprostrednej blízkosti Horského parku stojí pod dvomi starými gaštanmi známa krčma, ktorú v minulosti údajne navštívil aj samotný Ľudovít Štúr.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší z kultových bratislavských podnikov. Krčma, kam vraj chodili aj štúrovci
Zdroj: Facebook

Čo môže byť lepšie počas slnečných dní, ako si v príjemnom tichom prostredí v tieni mohutných gaštanov vychutnávať osviežujúcu hroznovku či vychladené pivečko. Túto predstavu si môžete naplniť v krčme Funus, ktorá sa nachádza v bratislavskom Starom Meste. Je to len kúsok od Hlavnej stanice. Dostanete sa tam miernym kopčekom cez Hlbokú ulicu.

Budova je národnou kultúrnou pamiatkou

Krčma je ideálnym miestom, kde si môžete oddýchnuť po prechádzke v Horskom parku alebo po návšteve bratislavskej Kalvárie či Slavína. Taktiež je obľúbenou zástavkou cyklistov.

Funus je považovaný za najstaršiu bratislavskú záhradnú reštauráciu. Funguje už desiatky rokov. Vraví sa, že sa tu zastavil aj Ľudovít Štúr so svojou skupinou. Samozrejme, vtedy ešte neniesol dnešný názov. Momentálne vlastní krčmu rodina, ktorá si ju odovzdáva z generácie na generáciu. Budova je dnes dokonca národnou kultúrnou pamiatkou.

Prečítajte si aj: Neďaleko autobusovej stanice stojí podnik, ktorý zažil kadečo

Okrem štamgastov, ktorí sem pravidelne prichádzajú, si krčma v poslednom období získala aj inú klientelu. Zavítajú sem turisti či rodiny s deťmi. Za roky fungovania prešla krčma menšími zmenami. Vynovil sa vnútrajšok a taktiež záchody prešli rekonštrukciou.

Organizujú aj tradičné zabíjačky

Počas leta sa však najlepšie sedí vonku na drevených laviciach pod korunami dvoch viac ako 100-ročných gaštanov. Vítaní sú tu aj domáci miláčikovia, ktorí tu vždy ochotne dostanú misku s vodou.

Okrem čapovaného piva sa vo Funuse môžete aj dobre najesť. V ponuke sú napríklad nakladaný hermelín, utopence, placky či iné dobroty. Organizujú sa tu dokonca aj tradičné zabíjačky, počas ktorých môžu návštevníci ochutnávať zabíjačkové špeciality alebo si ich aj nakúpiť.

Krčma Funus je kultovým miestom a určite by sa sem mal každý aspoň raz prísť pozrieť. Otvorené je každý deň od 10. do 22. hodiny.

Čítajte aj: Milovníci piva si u Jakuba určite prídu na svoje

Krčma Funus
4
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM