Jakub Haršany Rôzne

Neďaleko autobusovej stanice stojí podnik, ktorý zažil kadečo

Koník Pub je jeden z kultových bratislavských podnikov. Nachádza sa v blízkosti autobusovej stanice Mlynské nivy a jeho história siaha do čias komunizmu.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko autobusovej stanice stojí podnik, ktorý zažil kadečo
Zdroj: Google Maps

Ak prechádzate križovatkou ulíc Mlynské nivy a Karadžičova, nad vchodom rožnej budovy vám do oka určite padne písmeno K, ktoré v sebe ukrýva hlavu koňa. Toto logo navrhol krčme známy dizajnér Vladimír Rostoka ešte na začiatku 90. rokov minulého storočia.

Krčmu zničil oheň

Krčma Koník si pamätá ešte časy komunizmu, kedy však svojim prostredím nepôsobila príliš vábne. Až po rekonštrukcii, začiatkom 90. rokov, sa z nej stala jedna z najobľúbenejších krčiem v Bratislave.

V roku 2005 si krčma prešla krušnými časmi. Pár dní pred Vianocami sa v podniku vznietil požiar. Plamene zachvátili celé prízemie a značná časť interiéru úplne zhorela. Oheň sa vznietil z elektrického vedenia, ktoré osvetľovalo vianočnú výzdobu. Následná rekonštrukcia si vyžiadala nemalé finančné čiastky.

Oplatí sa prísť na pivo

V súčasnosti je podnik Koník, ktorý poznajú predovšetkým staršie generácie, hlavne miestom pre štamgastov. Zájsť si tam však môžete aj vy, ak máte chuť na dobré čapované pivo. V ponuke je Plzeňský Prazdroj a Budvar. Takisto môžete vyskúšať kuchyňu, ktorá však funguje iba počas obeda.

Počas leta je otvorená aj terasa, ale keďže sa podnik nachádza pri frekventovanej ceste, pokojné posedenie si určite neužijete. Interiér pôsobí kultivovaným dojmom. Sedenie je vytvorené z drevených lavíc a stolov. Prostredie je dotvárané zaujímavými obrazmi a kvetináčmi v oknách.

Kapacita podniku je približne 50 miest. Významnú skupinu zákazníkov tvoria už spomínaní štamgasti. Zvykli sa tu však stretávať aj spisovatelia, režiséri či novinári. Počas týždňa je otvorené do 1. hodiny v noci, cez víkendy o hodinu kratšie. Koník má nepochybne svoje čaro, ktoré sa oplatí okúsiť.

Čítajte aj: Bufet pod Starým mostom – jedna z posledných nefalšovaných krči­em

Koník Pub
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM