Rôzne Správy

Čo dýchame v Bratislave? Na TOMTO mieste je to hotové peklo

Problémom sú v prípade jemných častíc PN na meraných miestach na Slovensku doprava a staršie dieselové nákladné či osobné vozidlá bez funkčného filtra častíc.

Ilustračný obrázok k článku Čo dýchame v Bratislave? Na TOMTO mieste je to hotové peklo
9
Galéria
Zdroj: TASR

Na chate pod Soliskom nameralo občianske združenie Centrum pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) namerali 29-krát čistejšie ovzdušie ako v Bratislave. Bolo tiež 12-krát čistejšie ako v Prešove. Informoval o tom koordinátor z CEPTA Daniel Lešinský.

Najviac nás dusí doprava

„Najnižšia koncentrácia znečistenia bola nameraná 7. marca nad Štrbským plesom vo Vysokých Tatrách,“ priblížil Lešinský. Najvyššiu hodnotu zaznamenali 9. marca ráno v Bratislave na križovatke Bajkalskej a Trnavskej cesty.

Z meraní podľa Lešinského vyplýva, že problémom sú v prípade jemných častíc PN na meraných miestach na Slovensku doprava a staršie dieselové nákladné či osobné vozidlá bez funkčného DPF filtra častíc. „Druhým veľkým problémom, zdrojom znečistenia ovzdušia, boli lokálne kúreniská so spaľovaním tuhých palív,“ uviedol Lešinský.

Preč so starým kotlom!

Kvalita ovzdušia bola meraná na viacerých miestach Slovenska v rámci návštevy dánskeho experta kvality ovzdušia Kaare Press-Kristensena. Tvrdí, že najlepšou cestou na zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku by bolo vyradenie starých kotlov a pecí, pomoc s izoláciou budov, inštalácia tepelných čerpadiel a solárnych panelov.

Dánsky expert tiež uvádza aj zavedenie systémov centrálneho zásobovania teplom alebo modernizáciu kotlov a pecí. „V mestách by sa mali zaviesť nízkoemisné zóny s požiadavkami na filtre, v prvom rade pre komerčné a verejné dieselové vozidlá, ako aj podstatne lepšie podmienky pre cyklistov,“ uviedol Press-Kristensen.

Kolóny v Bratislave
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM