Eva Sládková Správy Samospráva

Toto leto sa bude vo Vrakuni lepšie dýchať, rozpálený betón schladia stromy

Vy, ktorí bývate na sídliskách, to dobre poznáte. Letné horúčavy sú tu ešte neznesiteľnejšie, rozpálený betón vie byť vskutku príšerný.

Ilustračný obrázok k článku Toto leto sa bude vo Vrakuni lepšie dýchať, rozpálený betón schladia stromy
Zdroj: Martin Kuruc FB

A keďže podľa klimatológov to bude stále horšie, mnohé mestá sa na to pripravujú. Bratislavu nevynímajúc, i keď môžeme polemizovať, či dostatočne rýchlo a rázne.

10 tisíc stromov

Jedna z ciest ako spríjemniť život v mestách je viac zelene. Magistrát Bratislavy plánuje do troch rokov v meste vysadiť 10 tisíc stromov. „Neobídu ani našu Vrakuňu, v ktorej postupne pribudne okolo 1000 nových stromov. Rokujeme s odborníkmi z magistrátu o určení vhodných plôch na výsadbu a veľmi sa z toho teším," uviedol starosta mestskej časti Martin Kuruc.

Iniciatíva mestskej poslankyne

Vrakuňa profituje z toho, že jej agilná mestská poslankyňa Soňa Svoreňová predložila do Občianskeho rozpočtu projekt, ktorý bol úspešný. Najmä vďaka nej sa už čoskoro začnú vysádzať vo Vrakuni nové stromy, najskôr na sídlisku na Dvojkrížnej ulici. „Z projektu tu už začiatkom jari pribudne 5 až 7 stromov. Majú ich vysádzať spoločne s ďalšou kríkovou zeleňou. Pichľavou, aby ju nevyužívali asociálne osoby,“ povedala Soňa Svoreňová.

Pozitívne ohlasy

Správa medzi Vrakunčanmi zarezonovala. Väčšina z nich chápe dôležitosť zelene a tak projekt oceňujú. „Teším sa tejto správe. Dúfam, že sa bude pokračovať vo výsadbe stromov aj ďalej. A potom bude Vrakuňa ešte pôvabnejšia ako je dnes," napísala na facebooku jedna z obyvateliek mestskej časti Jarmila.

Adaptácia na zmenu klímy

Dnes už bratislavské sídliská nie sú tá hrôza, ako kedysi. Naopak, ľuďom sa tam žije pomerne pohodlne, najmä vďaka vynikajúcej občianskej vybavenosti. A všade sú aj stromy a kríky, no vzhľadom na zmeny, ktorým čelíme, je ich stále málo. „Mikroklíma na sídlisku je v letných mesiacoch čím ďalej, tým nepríjemnejšia. Aby každý človek pochopil význam zelene, stačí zo sídliska prejsť cez Malý Dunaj do lesoparku, kde je v lete o niekoľko stupňov chladnejšie. Výsadba zelene a tvorba vodných plôch v zastavaných oblastiach je kľúčová pre adaptáciu mesta na klimatickú zmenu,” uzavrela vrakunská mestská poslankyňa Soňa Svoreňová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM