ts Rôzne

„Cikajúci chlapci“ sa vracajú na Hlavné námestie. Budú ozdobou Maximiliánovej fontány

Cikajúci chlapci sa z nádvoria Primaciálneho paláca vracajú na svoje pôvodné miesto.

Ilustračný obrázok k článku „Cikajúci chlapci“ sa vracajú na Hlavné námestie. Budú ozdobou Maximiliánovej fontány
21
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto začalo koncom minulého roka opravovať Maximiliánovu fontánu na Hlavnom námestí, známu aj ako Rolandova fontána. Cieľom obnovy je prinavrátenie jej pôvodného vzhľadu z roku 1572.

Fontána v novom šate

Maximiliánova fontána prešla od svojho vzniku viacerými premenami. Najvýraznejšou z nich bola rekonštrukcia z roku 1794, kedy sochy cikajúcich chlapcov nahradili sochy s delfínmi, z ktorých striekala voda. Vtedajším Bratislavčanom sa totiž zdali sochy cikajúcich chlapcov poburujúce. Dnes je ale doba iná a cikajúci chlapci sa z nádvoria Primaciálneho paláca vracajú na svoje pôvodné miesto.

„Oprava Maximiliánovej fontány sa skladá z dvoch etáp, pričom prvá etapa by mala byť ukončená do konca mája. V rámci nej sa začalo s demontážou všetkých kubusov nad roznášaciou misou zo stĺpovej časti fontány, ktoré boli reštaurované v ateliéri akademického sochára Vladimíra Višvádera. Zároveň tak bude zabezpečená aj výmena kubusu chlapcov s delfínmi za pôvodný s cikajúcimi chlapcami,“ Bratislava24.sk informoval Peter Bubla, hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava.

Rekonštrukcia sa dotkne aj ostatných častí fontány. V rámci druhej etapy rekonštrukcie by sa mal odstrániť vonkajší prstenec z roku 2005 a na východnej a západnej strane fontány by mali byť vybudované schodíky. Mesto plánuje spustiť fontánu ešte počas tejto sezóny.

Rekonštrukcia sa rozbehla na základe podnetu Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave.

Zdroj: TASR

Naľavo pôvodná nádrž s cikajúcimi chlapcami, napravo nádrž s delfínmi.

Opravy fontán

Hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie Generálny investor Bratislavy pravidelne obnovuje fontány, ktoré má vo svojej správe. V minulom roku boli opravené napríklad Rodina hríby na Karloveskej ulici, fontána Plastika s raketou v parčíku na Kvačalovej ulici, fontána Marína na Šafárikovom námestí či fontány v parčíku pred Justičným palácom.

Opravy a obnovy fontán sú plánované aj v tomto roku. Medzi nimi oprava prasknutého výtlačného potrubia fontány Kvet na Hostinského sídlisku (SLIMÁK), oprava prelomenej kanalizačnej prípojky fontány Drak na Plickovej ulici, oprava výtlačného potrubia fontány Plastika kvetu na Ožvoldíkovej ulici, oprava technologického zariadenia fontány na Jurigovom námestí, modernizácia fontány Planéta mieru na Hodžovom námestí a pamiatková obnova plastiky Žena s krčahom fontány na Františkánskom námestí.

Spustenie bratislavských fontán
21
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM