Rôzne Správy

Chodci, buďte opatrní! Autá môžu mať problém rýchlo zabrzdiť

Niektorí otcovia a mamy pri priechode pre chodcov vystrčia kočík na cestu, zatiaľ čo oni stoja v bezpečí na chodníku. Takéto správanie je veľmi riskantné.

Ilustračný obrázok k článku Chodci, buďte opatrní! Autá môžu mať problém rýchlo zabrzdiť
10
Galéria
Zdroj: TASR

Mamičky družne debatujú na chodníku, kým kolesá dopredu vystrčeného kočíka stoja už na priechode pre chodcov. Pritom vôbec nie je isté, či auto pred priechodom na sto percent zastaví. Určite ste si aj vy neraz všimli rodičov, ktorí podobne hazardujú so zdravím a bezpečnosťou svojich detí. V zime je takéto správanie obzvlášť rizikové.

Nemusia zabrzdiť

Najmä pri poľadovici by si chodci a vodiči mali dávať na cestách a chodníkoch mimoriadny pozor. Pri hmle a rýchlom stmievaní sa sú dôležité aj reflexné prvky na odeve, taškách, ruksakoch aj na detských kočíkoch. Vodič vás skôr uvidí, a tým pádom aj skôr zareaguje.

„V zimnom období si musia chodci uvedomiť, že brzdná dráha vozidla sa na zasnežených a zľadovatených vozovkách predlžuje. Pri nepozornom vkročení na vozovku sa môžu chodci vystaviť riziku stretu s vozidlom. Preto je nevyhnutné sa pred vstupom na vozovku presvedčiť, že svojim pohybom na vozovke neohrozia seba, ani ostatných účastníkov cestnej premávky,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

Chodci by mali byť opatrní najmä na priechodoch pre chodcov, ktoré nie sú riadené svetelnou signalizáciou.

Cesty sú zjazdné, ale!

Polícia v súvislosti s pretrvávajúcimi nepriaznivými poveternostnými podmienkami pravidelne vyzýva vodičov, aby zvýšili pozornosť za volantom.

„Je potrebné znížiť rýchlosť a dodržiavať bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami. Zodpovedným prístupom a dôsledným dodržiavaním pravidiel cestnej premávky môžu všetci účastníci cestnej premávky predchádzať neželaným a tragickým následkom na cestách.“ upozorňuje Lucia Mihalíková.

Ilustračné foto

Poľadovica v Bratislave
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM