Rôzne

Chcete vlastniť stredoveký hrad? Teraz si ho môžete kúpiť za cenu domu

Je neuveriteľné, aké možnosti nám súčasnosť ponúka. Za cenu veľkometrážnej novostavby v hlavnom meste zoženiete v dnešnej dobe aj stredoveký hrad. A ešte aký!

Ilustračný obrázok k článku Chcete vlastniť stredoveký hrad? Teraz si ho môžete kúpiť za cenu domu
3
Galéria
Zdroj: Facebook

Radi relaxujete v lone nádhernej prírody a navyše máte kladný vzťah k histórii? Teraz si môžete splniť svoje sny! Na predaj je totiž stredoveký Sklabinský hrad.

Hrad v cene bytu

Čo tak odbehnúť si z rušnej Bratislavy zrelaxovať na svoj vlastný hrad? Súčasnosť ponúka priam až rozprávkové možnosti – napríklad príležitosť kúpiť si národnú kultúrnu pamiatku. Tou je aj Sklabinský hrad v objatí nádherných lesov neďaleko Martina.

Nevšedná ponuka sa objavila na inzertnom portáli Nehnuteľnosti.sk pred pár dňami. Stredoveký hrad spolu s pozemkom o veľkosti približne 10 000 metrov štvorcových a baštou, ktorá prešla rekonštrukciou, sa môže stať majetkom každého, kto je ochotný zaňho zaplatiť 250 000 eur. To je suma, za ktorú kúpite byt v novostavbe v hlavnom meste alebo väčší dom so záhradkou kúsok za Bratislavou.

O hrad sa už dve desaťročia starajú nadšenci histórie. Zrekonštruovali baštu a organizovali tam aj festivaly historického šermu.

História hradu

Hrad postavili v polovici 13. storočia na starom hradisku. Bol kráľovským hradom a sídlom Turčianskej stolice. Okolo roku 1436 vyhorel a po núdzovej oprave v druhej polovici 15. storočia nasledovala rozsiahla prestavba. Obnovili pozorovaciu vežu, pristavili gotickú kaplnku, pri stredovekom jadre hradu postavili prvé predhradie s dvoma baštami. Na konci 15.storočia hrad znova vyhorel. Na dôkladnú opravu sa podujali Révaiovci – vybudovali druhé predhradie s novou bránou, chránenou polkruhovitou baštou a štvorhrannou vežou.

Na začiatku 17. storočia vyrástol v predhradí komfortný renesančný kaštieľ. Prežil protihabsburské stavové povstania a bol sídlom Turčianskej stolice až do postavenia stoličného domu v Martine (1772). Starý hrad sa pomaly rozpadával, dolná časť s renesančným kaštieľom boli obývateľné až do druhej svetovej vojny.

Koncom roka 1944 Nemci pri vojenskej akcii vyhodili kaštieľ do vzduchu a vypálili ho spolu so Sklabinským Podzámkom. Hradné múry v malebnom predhorí Veľkej Fatry sú už iba romantickým cieľom víkendových vychádzok. K hradu patrí aj múzeum, kde sa návštevníci môžu oboznámiť s históriou hradu.

Zdroj: OZ DONJON

Zdroj: YouTube.com
Sklabinský hrad
3
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM