Rôzne

Kaštieľ v Malinove sa dočkal novej strechy

Súčasťou kompletnej obnovy strechy bola okrem novej strešnej krytiny z pálenej škridly aj rekonštrukcia krovov a bleskozvodov.

Ilustračný obrázok k článku Kaštieľ v Malinove sa dočkal novej strechy
Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

Kaštieľ v Malinove, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou (NKP), má novú strechu. Súčasťou jej kompletnej obnovy bola okrem novej strešnej krytiny z pálenej škridly aj rekonštrukcia krovov a bleskozvodov.

Dôležitý výber materiálu

Hovorkyňa BSK Lucia Forman informovala, že celkové náklady sú 256 321,60 eura bez DPH. „Na rekonštrukciu dozeral nielen statik, ale aj pracovníci Krajského pamiatkového úradu. Tí museli odsúhlasiť všetky použité materiály,“ upozornila Forman. Oprava sa začala v lete, kompletná strecha bola odovzdaná minulý týždeň.

Kaštieľ v Malinove je postavený na základoch stredovekého vodného hradu. Zvyšky vodnej priekopy sú viditeľné dodnes. Kaštieľ obklopuje pamiatkovo chránený anglický krajinný park, ktorého vznik sa datuje na začiatok 18. storočia. Dominujú v ňom mohutné platany, duby, agáty a ďalšie vzácne staré dreviny.

V súčasnosti má rozlohu viac ako 13 hektárov a nachádza sa tam viac ako 200 druhov domácich a cudzokrajných drevín. Park je pre verejnosť otvorený v letnom období od 8. do 21. h a v zimnom období od 10. do 19. h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM