Rôzne

Bratislavské pasce: Schody, ktoré vedú do blata a rozširujúca sa skládka

Prečo nám nevadí prechádzať ulicami plnými odpadkov, boriť sa v blate a uspokojiť sa s nezmyselnými riešeniami?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské pasce: Schody, ktoré vedú do blata a rozširujúca sa skládka
15
Galéria

Na trávnatej ploche pred známym obchodným reťazcom (plocha je ohraničená ulicami Bratská, Jiráskova, Čapajevova, pozn. red.) je dlhodobo zanedbaný verejný priestor a hromadiace sa odpadky, ktoré nikto nerieši. Roky neriešená je aj situácia s chýbajúcimi chodníkmi.

Skládka

Ľudia, ktorí bývajú za blízkym obchodným reťazcom alebo sa v ňom ráno zastavia na rýchly nákup, sú nútení cestou na zastávku MHD Jiráskova využiť logickú skratku po vyšliapaných chodníkoch cez spomínanú trávnatú plochu. Tieto chodníky lemuje hromadiaci sa odpad, rozbité fľaše od alkoholu, ale aj pokazené nákupné vozíky. Neporiadok sa tiahne až za zastávku MHD Jiráskova a neubúda ani napriek sťažnostiam a podnetom obyvateľov.

Magistrát sa bráni, že na pozemku je zabezpečená pravidelná údržba, tzn. kosenie, čistenie a pod. Kosenie možno áno, no žiaľ, odkazy obyvateľov okolitých domov na portáli odkazprestaros­tu.sk svedčia o niečom inom. Na pozemku pomaly, ale isto, vzniká odpudivá skládka odpadu.

Chýbajúce chodníky

Problémom sú aj chýbajúce chodníky od zastávky MHD k blízkemu obchodu. Po kultivovaných chodníkoch na pozemku sa ľudia dovolávali už v roku 2012. Vtedy sa hovorilo o prenájme či predaji pozemku investorovi, ktorý bude mať záujem na tomto území rozvíjať stavebnú činnosť. „Súčasťou budúcej zástavby mestského typu bude okrem iného definitívny návrh plôch zelene, verejných plôch a tiež chodníkov, spevnených plôch a komunikácií,“ reagovala vtedajšia vedúca Kancelárie starostu z Miestneho úradu Bratislava-Petržalka Milka Podmajerská s tým, že je to vhodný, disponibilný pozemok na zástavbu.

Ľudí z okolia by okrem pravidelného čistenia pozemku iste potešilo, keby na mieste prirodzenej pešej trasy magistrát vybudoval aspoň dočasný chodník, keďže vyšliapané cestičky využíva denne nemalý počet Bratislavčanov.

„Na Bratskej chodí každý deň medzi Ternom a Lidlom množstvo ľudí po blate, lebo tam nie je postavený normálny chodník. Iróniou celej situácie je, že tam postavili schodíky, ktoré vedú do blata,“ napísal začiatkom minulého roka na portál odkazprestarostu.sk Michal. „Tie schody boli úplne zbytočné! Myslím, že pár eur za zámkovú dlažbu by sa našlo. A bolo by to lepšie riešenie,“ pridal sa Peter. Z neznámych dôvodov sú ale niektoré podnety odignorované.

Chodníky nebudú

Hlavné mesto ale v súčasnosti neplánuje realizovať na plochách zelene žiadne chodníky. „Chodníky sa už na okraji pozemku nachádzajú, no žiaľ, nie všetci obyvatelia ich využívajú a z neznámych dôvodov preferujú zablatené chodníky, čím však znehodnocujú a poškodzujú trávnatú plochu,“ vyjadrila sa pre Bratislava24.sk hovorkyňa Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy Zuzana Onufer.

Magistrát tiež neeviduje žiadosti o odkúpenie pozemku. „Podľa odborných stanovísk je situácia s predajom pozemkov komplikovaná, nakoľko pod dotknutými pozemkami sú vedenia viacerých sietí (voda, elektrina, plyn) a akákoľvek výstavba by bola spojená s nákladmi na ich preloženie a pod.,“ doplnila Onufer.

Pre porovnanie – na obrázku je znázornená prirodzená pešia trasa a oficiálny chodník:

Zdroj: odkazprestarostu.sk
Schody do blata a bordel na Jiráskovej
15
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM