Rôzne

Bratislavské pasce: Akým situáciám musíme čeliť na Račianskom mýte?

Račianske mýto je jedným z najdôležitejších dopravných uzlov v meste. Križujú sa tu električky, autobusy aj trolejbusy. V spojení s individuálnou osobnou dopravou, chodcami a cyklistami vzniká často "dokonalý" dopravný chaos, ktorému denne čelia všetci účastníci cestnej premávky.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské pasce: Akým situáciám musíme čeliť na Račianskom mýte?
Zdroj: Dnes24.sk

Na rozhraní mestských častí Staré Mesto a Nové Mesto leží Bratislavčanom dobre známa križovatka Račianske mýto. Denne ňou prejde tisícka áut a chodcov.

Križovatka ulíc Šancová, Mýtna, Legionárska, Radlinského a Račianska tvorí komplikovanú sieť semaforov. Zelená na semafore svieti len pár sekúnd pre každého účastníka cestnej premávky, čo môže v zložitej križovatke v dopravnej špičke spôsobiť zápchu s aj polhodinovým zdržaním. Ak pridáme zopár neohľaduplných a nervóznych vodičov, máme namiešaný perfektný koktejl adrenalínu a nervov.

Pri ceste autobusom linky 59 zo zastávky Račianske mýto na Púchovskú sa vám ľahko stane, že z 12-minútovej cesty sa razom v dôsledku hustej premávky stane cesta 20 – 30-minútová. Ak ešte prestupujete a musíte byť v konkrétnom čase na konkrétnom mieste, máte problém.

Svetelnú signalizáciu komplikovanej križovatky dokonca v minulosti museli riešiť zahraniční projektanti.

Nervozita, stres a arogancia

Často k dopravným zápcham prispievajú vodiči osobných automobilov, ktorí sa snažia preletieť križovatkou aj keď na semafore už svieti oranžová. Miesto toho, aby pomaly začali brzdiť, dupnú na plyn a rútia sa do križovatky. V inom jazdnom pruhu už ale môžu vodiči dostať zelenú.

Čítajte aj: Bratislavské pasce: Vodiči si neuvedomujú, že parkovaním na priechodoch ohrozujú chodcov

Zrazu dôjde k situácii, kedy niekoľko áut zostane visieť uprostred križovatky. Tie znemožňujú zase autám z iných jazdných pruhov, ktoré majú zelenú, plynule pokračovať v jazde a pomaly sa tvorí zápcha. Zaseknutí tak neraz zostali aj vodiči MHD.

Zraniteľní chodci

Chodec to na „Račku“ tiež nemá jednoduché. Často sa pri prechádzaní priechodmi na Račianskom mýte stane, že v dôsledku už spomínanej krátkej zelenej, zostane visieť na ostrovčeku medzi cestou, po ktorej sa ženú a autá a koľajiskom, po ktorom v pravidelných intervaloch chodia električky liniek 3, 5 a 6, každá v 8-minútovom intervale.

Ako príklad uvádzame dôchodcu z videa, ktorý takto zostal visieť na ostrovčeku, po ktorom jazdia električky. Autá v jazdnom pruhu v smere do centra majú zelenú, z električky práve vystupujú cestujúci.

Keby sa električka rozbehla súčasne s autami, dôchodca by mal čo robiť, aby ho niektorý z dopravných prostriedkov nestiahol. Našťastie, v momente, kedy bolo video natočené, dostali chodci zelenú a dôchodca mohol bezpečne prejsť na druhú stranu cesty.

Čítajte aj: Nebezpečné koľajnice pred autobusovou stanicou sú už minulosťou

Križovatka na Račianskom mýte - video
1
Galéria
Križovatka na Račianskom mýte
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM