Od Vás

Petržalské Akty X: Neexistujúce chodníky - záhada, ktorá nemá riešenie

Niektorí Petržalčania nechápu, kde sa pri stavbe sídliska podel zdravý rozum a prečo sa nemôžu napríklad k svojej pošte na Vlasteneckom námestí dostať po slušnom chodníku.

Ilustračný obrázok k článku Petržalské Akty X: Neexistujúce chodníky - záhada, ktorá nemá riešenie
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Žltý lístok v schránke pre obyvateľov Námestia hraničiarov a priľahlých ulíc neznamená radosť z balíčka či listu, ale problém, čo si obuť, keď sa budú brodiť zablatenými chodníkmi, ktoré si tu v minulosti vyšliapali. Nemali totiž inú možnosť. Inak by sa na blízke Vlastenecké námestie nedostali.

Svoje o tom vedia aj mamičky. „Jediná možnosť ako vyhnúť blatu a dostať sa do cieľa je prechádzka po rozbitom betóne, štrku a kameňoch popri frekventovanej ceste. Ak by ste dieťa čo len na chvíľu pustili, hrozí, že vbehne rovno pod kolesá auta," povedala nám mama dvoch detí Jana.

Nedostačné riešenie

Pred pár rokmi svitlo na lepšie časy a nad Chorvátskym ramenom sa objavila pekná a najmä praktická drevená lávka. Tým sa to však skončilo. Pomohla, ale problém nevyriešila. Keď po nej prejdete, znova sa dostanete na štrk, prípadne s kočíkom zapadnete do betónu plného výmoľov.

„Bývam na Námestí hraničiarov už dvadsať rokov a naozaj nechápem, kadiaľ chodia poslanci. Či sa všetci vozia autami alebo si takéto veci nevšímajú. Veď tadiaľto denne chodí aj poštárka s vozíkom, kočíky. Je to nepochopiteľné," hovorí dôchodkyňa Eva, ktorá chodieva touto trasou každý deň.

Hovorkyne mestskej časti Bratislava-Petržalka Michaely Platznerovej sme sa opýtali, či sa črtá nejaké riešenie.„Spo­mínané územie patrí mestu a súkromným firmám. Keďže nespadá pod petržalskú samosprávu, nie sme oprávnení tento problém riešiť. Staráme sa iba o údržbu zelene v okolí,“ uviedla hovorkyňa.

Na vyjadrenie bratislavského magistrátu zatiaľ čakáme.

Známy podnikateľ Tomáš Baťa už pre sto rokmi vedel, ako sa robia chodníky. Po postavení bytoviek pre svojich zamestnancov ich nechal vyšliapať trasy, ktorými sa im bude najlepšie kráčať. Z týchto cestičiek potom nechal vybudovať chodníky. Jednoduché a najmä praktické. Pôjde to tak niekedy aj u nás? Zatiaľ sa zdá, že nie a záhady zostávajú nevyriešené.

Čítajte tiež: "Petržalka predstavila prehľadnú mapu sociálnych služieb ":http://bratislava.dnes24.sk/…uzieb-235092

Autor: Katarína Winklerová.

Chodník v Petržalke
5
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM