Rôzne Správy

Bratislavské NAJ: Poznáte najstarší prístrešok zastávky MHD v Bratislave?

Ak sa pri potulkách po našom meste okolo seba pozorne dívate, určite vám neunikol pôvab 80 rokov starého prístreška trolejbusu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Poznáte najstarší prístrešok zastávky MHD v Bratislave?
Zdroj: imhd.sk

Ukryť sa na zastávke MHD pred slnkom či dažďom pod prístrešok nebývalo vždy úplnou samozrejmosťou. Cestujúci si na tento komfort museli počakať.

Elegancia na Palisádach

V Bratislave sa prvé prístrešky na zastávkach MHD začali stavať až na konci 19. storočia, konkrétne v roku 1898. Bolo to tri roky po tom, čo sa po meste rozbehla prvá električka. Spočiatku ako prístrešky slúžili precízne vypracované „domčeky“ z dreva. Vidieť ich bolo najmä na zastávkach, ktoré boli najviac vyťažené. V tých časoch si ľudia prístrešky vážili a o vandalstve, ako ho poznáme dnes, na týchto ministavbách nebolo ani chýru.

S narastajúcou frekvenciou dopravy v meste v 30. rokoch 20. storočia sa rozrástol aj počet prístreškov. Dnes z nich, bohužiaľ, však už zostal iba jeden. Schovať sa pod jeho strechu môžete na Palisádach, konkrétne na zastávke Partizánska. Na elegantných kovových podperách bola pôvodne drevená plošina. Kvôli jej zlému stavu ju v roku 2008 nahradila strecha z umelej hmoty, ktorá slúži dodnes.

Zdroj: imhd.sk

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM