Rôzne

Bratislavské NAJ: Najstaršia benzínka na Slovensku stojí na Račianskej ulici

Vedeli ste, že na križovatke Račianskej a Pionierskej dodnes stojí torzo bývalej benzínky z 20. rokov minulého storočia?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Najstaršia benzínka na Slovensku stojí na Račianskej ulici
1
Galéria
Zdroj: mpba.sk

Najstaršia čerpacia stanica, resp. jej pozostatok, stojí pravdepodobne práve v Bratislave. Že, kde? Oproti Výskumnému ústavu zváračskému a dnes slúži ako zberný dvor. Možno okolo nej denne chodíte do práce, len ste si ju doteraz nevšimli. Ani sa vám nečudujeme. Je schovaná za nie príliš vábnym plotom polepeným nevkusnými reklamami.

Bratia Zikmundovci

Benzínka patrila bratom Zikmundovcom, ktorí si v roku 1920 ako prví založili spoločnosť zameranú na obchod s olejom, petrolejom a benzínom. Svoju prvú stanicu inštalovali v Prahe v roku 1923. V priebehu ďalších rokoch sa ich sieť čerpacích staníc rozšírila na 400 pobočiek na celom území prvej ČSR s logom BZ.

Prečo postavili Zikmundovci svoju prvú slovenskú čerpaciu stanicu na Račianskom mýte, je jasné. Išlo o to, aby stála čo najbližšie k železnici. V Bratislave bola rafinéria Apollo, z ktorej rozvážali pohonné hmoty železnicou po celej republike. Čiže postaviť čerpaciu stanicu v blízkosti železničného priecestia Filiálka, bolo veľmi múdre.

Po prevrate v roku 1948 bola spoločnosť bratov Zikmundovcov znárodnená a podnik sa premenoval na Benzinol. Benzínka pri Zváračáku, rovnako ako všetky ostatné čerpacie stanice v ČSR, postupne zanikali a schátrali. Konštrukcia tej bratislavskej však stojí dodnes, aj keď už slúži na iný účel. Pre plánovanú výstavbu jej hrozí zbúranie. Budova totiž nie je pamiatkovo chránená.

Torzo 90-ročnej benzínky
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM