Rôzne

Bratislavské NAJ: Kukurica bola v minulosti najvyššou obytnou budovou v meste

Internát Hviezda, ktorý väčšina pozná pod prezývkou Kukurica, bol v čase svojho vzniku najvyššou obytnou budovou v meste. To však nie je jediné prvenstvo zaujímavej stavby.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Kukurica bola v minulosti najvyššou obytnou budovou v meste
8
Galéria

Internát Hviezda, známy ako Kukurica, bol kedysi orientačným bodom Bratislavy. Dnes stavbu okrúhleho pôdorysu zatienili vyššie a výraznejšie budovy. Prvenstvá, ktoré dosiahla v časoch svojej najväčšej slávy – v 70. rokoch, jej však už nikto nevezme.

Najvyššia v meste

Budova sa nachádza v mestskej časti Nové Mesto na rohu Račianskej a Jarošovej ulice v uzatvorenom areáli. V roku 1977 ju „vytiahli“ až do výšky 82,2 metra a okamžite sa stala najvyššou obytnou budovou v Bratislave. To však nebolo jej jediné „naj“.

Kukurica sa v čase, keď ju postavili, stala aj najvyššou budovou okrúhleho pôdorysu v Európe.

Autorom projektu stavby, ktorá v 70. rokoch patrila svojou výškou a pôdorysom k originálnym architektonickým počinom, je Ján Strcula. Pri jej realizácii bol vraj problém nájsť primeraný žeriav, ktorý by „dočiahol“ do želanej výšky. V Kukurici zaujme najmä riešenie izieb, ktoré nie sú obdĺžnikové ako v bežných hotelových izbách, ale majú kónický tvar.

Prešla čiastočnou rekonštrukciou

Do Nežnej revolúcie slúžila budova ako internát Vojenskej politickej akadémie A. Zápotockého, po roku 1989 bola ubytovňou Vysokej vojenskej pedagogickej školy. Neskôr ako ubytovňa rezortu Ministerstva obrany SR (MO SR). Ubytovanie v Hviezde je riešené bunkovým systémom, na jednotlivých poschodiach sa nachádza 17 miestností so spoločnými toaletami a sprchami. Na prízemí mohli ubytovaní zahnať hlad v reštaurácii s barom.

Hviezdu v posledných rokoch rekonštruovali a stala sa ubytovňou nielen pre klientov z MO SR, ale aj pre civilov. Podľa najnovších informácií Bytovej agentúry rezortu ministerstva obrany je ubytovňa od 1. decembra 2017 zatvorená.

Internát Hviezda - Kukurica
8
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM