Rôzne

Bratislavské NAJ: Viete, ktorú sošku turisti v našom meste obdivujú najviac?

Možno ste si všimli skupinky turistov, ktorí sa s úsmevom pozerajú na stenu domu na Panskej ulici číslo 29. K originálnej postavičke posmievačika sa viaže viacero zaujímavých legiend.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Viete, ktorú sošku turisti v našom meste obdivujú najviac?
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Postavička vysmiateho človiečika zdobí výklenok meštiackeho domu na Panskej ulici číslo 29 už od stredoveku. Majiteľ domu ju tam umiestnil údajne preto, aby zahanbil zvedavého suseda, ktorý zrejme nemal čo iné na práci, iba špehovať ľudí, ktorí okolo prechádzali.

Opitý ctiteľ

Ďalší príbeh rozpráva o tom, že soška mala zosmiešniť istého mešťana, ktorý v opitosti nevhodne dvoril susedovej manželke. Ráno sa prebral a keď na svojom dome zbadal sošku vysmiateho panáčika, zahanbil sa a znova začal piť. Keďže alkohol nikdy nebol príliš lacný, prepil svoj majetok a musel sa presťahovať do skromnejších pomerov mimo mesta.

Postav dom, vyves sošku

Nebola by to legenda, keby nemala aj tretiu verziu. Dvaja mládenci sa vraj beznádejne zaľúbili do istej dievčiny, ktorá bola veľmi nerozhodná. Nakoniec vymyslela, že svoju ruku dá tomu, kto pre ňu postaví dom. Mladý muž, ktorý v súboji uspel, na fasádu svojho obydlia umiestnil malú sošku, ktorá jeho sokovi celý život pripomínala trpkú prehru.

Zvedavec na nočníku

Ďalšie verzie o vzniku sošky podávajú príbeh malého chlapca, ktorý veľmi túžil vidieť korunovačný sprievod. Vôbec mu nevadilo, že pritom sedel na nočníku.

Niektorí hovoria, že soška pozerá, či už opadla voda po povodni a ďalší si vymysleli, že vysmiaty chlapec ukazuje lodníkom, kadiaľ sa najrýchlejšie dostanú k ľahkým ženám do Vydrice. Jeho tvár je otočená presne tým smerom.

Choďte sa na Posmievačika do centra mesta pozrieť a vyberte si, ktorá legenda sa k nemu najviac hodí.

Posmievačik sa škerí na Panskej ulici
3
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM