Rôzne

Bratislavské NAJ: Budova na Zuckermandli dokáže reagovať na zmenu počasia

Predstavte si, že sedíte v kancelárii a vôbec vás nezaujíma, aké počasie je vonku. Či sú horúčavy alebo silný vietor, na vašu prácu to nemusí mať žiadny vplyv.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Budova na Zuckermandli dokáže reagovať na zmenu počasia
6
Galéria

Do jednej z najmodernejších zelených budov na Slovensku sa v marci tohto roku nasťahovala ČSOB Finančná skupina, člen belgickej KBC. Zamestnanci, ktorí v budove denne trávia čas, sa naučili efektívne využívať tlačiarne, produkovať menej odpadu aj ho recyklovať.

Inteligentný systém

Šesťpodlažná budova je vybavená smart riešeniami od spoločnosti SIEMENS, čím sa stala jednou z najmodernejších zelených budov nielen v Bratislave, ale na celom Slovensku. Všetko vďaka inteligentnému systému, ktorý ovláda žalúzie na budove.

Vďaka profesionálnej meteorologickej stanici, ktorú má umiestnenú na streche, dokáže reagovať na zmenu počasia. „Inteligentný systém na správu budovy automaticky polohuje žalúzie tak, aby sa interiér budovy neprehrieval a zároveň do budovy prepúšťal dostatok svetla,“ vysvetľuje JTRE v magazíne Spojená Bratislava.

Systém reaguje na polohu slnka, silný vietor a v prípade požiaru automatickým zdvihnutím žalúzií zabezpečí ľahší prístup do objektu pre záchranné zložky. „Ak je slnko na západe, žalúzie na západnej fasáde sa privrú a na východnej otvoria, čím sa šetrí energia na ochladzovanie miestností.“ Rovnako reaguje aj na silný vietor. Žalúzie jednoducho stiahne, aby sa nepoškodili.

Zelená budova

„Samotná budova centrály je navrhnutá tak, aby spĺňala prísne štandardy zelenej certifikácie budov BREEAM Excellent. Použité sú recyklovateľné materiály, úsporné LED osvetlenie vo frekventovaných zónach, adiabatické chladenie, či už spomínaný systém automatického tienenia a chladenia,“ vysvetľuje pre magazín Miroslava Gabrišková, riaditeľka Odboru manažmentu majetku ČSOB.

Budova disponuje zelenou strechou, efektívne využíva dažďovú vodu, reguluje vlhkosť a energiu na ochladzovanie miestností, má nízku produkciu odpadu, zamestnanci sú naučení správnej recyklácii a separovaniu odpadu.

Viac o smart budove sa dočítate TU.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM