Kultúra

Bratislavské korunovačné dni ponúknu počas celého týždňa množstvo zaujímavých podujatí

Zaspomínajte si na slávnu kráľovskú minulosť Bratislavy. Môžete sa tešiť na prechádzky korunovačnou Bratislavou, výstavy, rytiersky turnaj a mnoho ďalších skvelých podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské korunovačné dni ponúknu počas celého týždňa množstvo zaujímavých podujatí
7
Galéria
Zdroj: TASR

Pri príležitosti 300. výročia narodenia rakúsko-uhorskej panovníčky Márie Terézie organizuje hlavné mesto Bratislavské korunovačné dni. Podujatie sa bude odohrávať po celý týždeň od piatka 9. júna až do soboty 17. júna na rôznych miestach po Bratislave.

Bratislavské korunovačné dni odštartujú v piatok večer na Primaciálnom námestí slávnosťou Frankovky modrej, kde budete môcť ochutnať výber račianskych vín, medzi ktorými nebude chýbať ani Máriou Teréziou obľúbená frankovka.

Urobte si dobovú fotku v Michalskej veži

Oficiálny program sa začne v sobotu na Rudnayovom námestí, a to tematickou prechádzkou s názvom Stopy korunovácie so Štefanom Holčíkom. Na Hlavnom námestí sa môžete tešiť na Korunovačný koncert, na ktorom vystúpi Spevácky zbor mesta Bratislavy a Cappella Istropolitana.

Lákadlo pre turistov a návštevníkov slávností si pripravila mestská organizácia cestovného ruchu Bratislava Tourist Board, ktorá v nedeľu slávnostne otvorí Korunovačný foto-video point v Michalskej veži. Záujemcovia si budú môcť spraviť dobovú fotografiu alebo video v korunovačnom kostýme.

Ak vás zaujíma, ako vyzerali králi a kráľovné, ktoré boli korunované v Bratislave, nemali by ste si nechať ujsť výstavu portrétov 18 panovníkov, kráľov a kráľovien na hradbách. Tešiť sa môžete aj na rytiersky turnaj na Tyršovom nábreží.

Slávnostná omša v Dóme sv. Martina

Milovníci histórie si zasa prídu na svoje v utorok počas Dňa otvorených dverí v Archíve mesta Bratislavy. Špeciálne pre príležitosť Bratislavských korunovačných dní bola naštudovaná divadelná hra Ešte jeden zázrak od Jakuba Nvotu, ktorú si budete môcť pozrieť vo štvrtok na Hlavnom námestí.

V piatok sa v Dóme sv. Martina uskutoční slávnostná svätá omša pri príležitosti 300. výročia narodenia Márie Terézie. Vyvrcholením podujatia bude v sobotu slávnostný sprievod z Bratislavského hradu a korunovačná prísaha Márie Terézie.

Hlavné mesto organizuje Bratislavské korunovačné dni v spolupráci s mestskými organizáciami, občianskymi združeniami a jednotlivcami. Kompletný program slávností nájdete na stránke hlavného mesta.

Ilustračný obrázok

Korunovácia 2016
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM