Kultúra

Festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti: Veľa noviniek a viac ako 190 podujatí

Štyridsiaty druhý ročník multižánrového festivalu prinesie tento rok pestrú všehochuť v podobe podujatí, výstav, festivalov, hudby, tanca a mnohých ďalších podôb umenia.

Ilustračný obrázok k článku Festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti: Veľa noviniek a viac ako 190 podujatí
13
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Aj v tomto roku štartuje obľúbený festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava, ktorý bude milovníkov kultúry a umenia tešiť od júna do septembra. Štyridsiaty druhý ročník prinesie žánrovú všehochuť v podobe podujatí, výstav, festivalov, hudby, tanca a mnohých ďalších podôb umenia.

Stovky podujatí

Oproti minulým ročníkom prešiel mnohými obmenami a aktuálne spĺňa nároky súčasných divákov. V roku 2016 festival privítal účinkujúcich zo 4 svetadielov a z 38 krajín sveta, do organizácie sa zapojilo až 8 veľvyslanectiev a o programovú ponuku sa postaralo dokopy 350 podujatí na 41 scénach, ktoré navštívilo 120 000 divákov.

Festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti si svoju medzinárodnú, multižánrovú a výnimočnú povahu zachová aj tento rok. Na svoje podujatia pritiahne deti, mladých ľudí i seniorov, nadšencov vážnej hudby aj moderných štýlov či rôznych druhov umenia od spevu, tanca, cez výstavy až po literárne besedy či filmové večery, priestor dostanú „ostrieľané“ projekty, ale aj tie nové, klasické aj netradičné, a do programu sa tak ako každý rok aj tentoraz zapoja aj mestské časti Bratislavy.

Zapojili sa aj mestské časti

Do Kultúrneho leta a Hradných slávností 2017 sa opäť zapojili aj mestské časti Bratislavy. Do centra mesta sa prídu predstaviť Ružinovčania i obyvatelia najväčšieho sídliska Petržalčania. Bystrické malé hody predstaví niečo z kultúry Záhorskej Bystrice a 29. Festival Chorvátskej kultúry sa bude konať pod taktovkou mestskej časti Devínska Nová Ves v spolupráci s Chorvátskym kultúrnym zväzom na Slovensku.

V júli a auguste doplnia program aj Karlovešťania, program Dedina v meste bude patriť mestskej časti Vajnory. Mestská časť Dúbravka má vo svojom repertoári napríklad Bratislavský festival speváckych seniorských súborov, ale aj program pre deti, tanečné vystúpenia či country večer. V programe budú figurovať aj Rusovce či Lamač a mestská časť Záhorská Bystrica zorganizuje Bystrické hrubé hody spojené s letným kinom, relly, športovým víkendom či koncernami.

Novinky festivalu

Milovníci dramatickej formy umenia nemusia zúfať nad zatvorenými bránami divadiel počas leta. V spolupráci s Divadelným ústavom bude do Kultúrneho leta zapojená vybraná inscenácia z projektu Nová dráma/New Drama.

Myšlienka divadla v meste bude realizovaná aj počas 17. ročníka Letných Shakespearovských slávností, ktoré budú prebiehať od 5. júla do 1. augusta na Bratislavskom hrade. Festival je najstaršou a najväčšou divadelnou prehliadkou pod šírym nebom v Európe, zameraným na uvádzanie diel Williama Shakespeara.

Svojím divadelným umením oživí Kapitulskú ulicu niekoľko umeleckých zoskupení a divadiel z rôznych krajín ako Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Belgicko či Rusko. Programová ponuka sľubuje one-man-show, bábkové predstavenie, inscenácie prepojené s hudbou, cirkusové predstavenie, komédie i baladický príbeh.

Divadielka a Hudba na schodoch

Okrem toho sa pripravuje aj projekt s názvom Divadielka v Starej tržnici a na Hlavnom námestí sa predstaví hra Ešte jeden zázrak, ktorú Bratislavské kultúrne a informačné stredisko uvedie v rámci Bratislavských korunovačných slávností.

Tohtoročnú novinku predstavuje aj projekt Hudba na schodoch. Ľudia kráčajúci mestom, si budú môcť odpočinúť na rôznych bratislavských schodoch a zároveň si vypočuť príjemné tóny hudby. Kultúra sa tak dostane aj do ďalších, v niektorých prípadoch aj zabudnutých zákutí mesta.

Urban Art Festival

Okrem tematických noviniek sa na festivale Kultúrne leto 2017 predstavia aj ďalšie novinky ako Urban Art Festival, ktorý počas jedného dňa dostane priestor na 12 hudobných scénach kde sa predstaví bohatá zmes hudobných žánrov od jazzu, swingu, funky, cez pop, rock, až po alternatívnu hudbu.

Pre nadšencov histórie je pripravená programová novinka pod názvom Kelti na Devíne – Noc slnovratu, kde sa v spolupráci s Tovarišstva starých bojových umení a remesiel prizrú na to, ako vyzeral svet tohto starobylého národa. Oddychový program sľubuje Bratislavský dobový piknik v Medickej záhrade (24. jún) Pripravený je celodenný program plný hudobných vystúpení, workshopov, edukačné programy či dobové módne prehliadky, výstava veteránskych vozidiel, motocyklov a bicyklov.

Vyvrcholenie festivalu

Kultúrne leto vyvrcholí počas septembra. Spolupráca s Konvergencie o. z. opäť pripraví niekoľko nových projektov a výnimočných koncertov v rámci medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie.

Na minulosť našich predkov si zaspomíname počas najväčšieho mestského festivalu remesiel Dni majstrov ÚĽUV (26. ročník), ktorý sa tento rok premiestni do ulíc a na námestia Starého Mesta. Pri historickej téme ostaneme aj pri podujatí s názvom Rímske hry 2017 (10. september), ktoré sa uskutočnia v spolupráci s Múzeom mesta Bratislava. Pripomenú nám časy, kedy sa slovenská história prelínala so starobylou Rímskou ríšou. Uskutočnia sa na tematickom mieste, kde samotní Rimania zanechali svoju stopu – v Parku pri Kaštieli v Rusovciach.

Ďalšie informácie s podrobným programom nájdete na www.bkis.sk alebo TU a www.visitbratislava.com.

Kultúrne leto a Hradné slávnosti
13
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM