KAW Rôzne Správy

Bratislavská ZOO má za sebou mnoho chovateľských úspechov. Viete, na ktoré ocenenie je hrdá? + KVÍZ

Ktoré dieťa by nemalo rado ZOO! Tá bratislavská je už 60 rokov súčasťou nášho mesta. Za ten čas sa stala obľúbeným miestom prechádzok a výletov. Viete, čím všetkým sa môže pochváliť?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská ZOO má za sebou mnoho chovateľských úspechov. Viete, na ktoré ocenenie je hrdá? + KVÍZ
35
Galéria

Vôbec po prvýkrát sa uvažovalo postaviť zoologickú záhradu ešte v roku 1948. „V tom čase sa však o žiadnej tradícii zoologických záhrad na Slovensku nedalo hovoriť, preto bolo veľmi náročné vypracovať koncepciu budúcej záhrady,“ informuje o histórii ZOO Bratislava.

Úspechy a veľké zmeny

Prvé úvahy hovorili o záhrade v okolí Železnej studničky, napokon sa však toto prostredie vyhodnotilo ako nevyhovujúce. S výstavbou sa začalo neskôr, presne 9. mája 1959 a len o rok neskôr sa dočkali Bratislavčania slávnostného otvorenia ZOO.

Až do roku 1981 sa mohla bratislavská ZOO pýšiť niekoľkými úspechmi – odchovy makakov, paviánov, dikobrazov, nutrií, leopardov, púm a dingov. ZOO vôbec ako jedna z prvých v Európe odchovala aj mláďatá rysa ostrovida. Veľkou ranou pre ňu však bola výstavba kanalizačného zberača a diaľničnej prípojky v rokoch 1981 až 1985.

Vtedy bola takmer celá zlikvidovaná jedna z najzaujímavejších častí záhrady – Expozičná časť. „Výstavba diaľnice síce značne ovplyvnila každodenný život v ZOO, ale nezastavila jej rozvoj. V rokoch 2002 a 2003 sa vybudovalo nové chovné zariadenie pre ťavy dvojhrbé, kulany turkménske a poníky shetlandské v lesnej časti areálu a začala sa výstavba chovného zariadenia pre kozy skrutkorohé a paovce hrivnaté,“ informuje bratislavská ZOO.

Viac o ZOO Bratislava

Sťažené podmienky prišli aj pri výstavbe tunela Sitina. Rok 2006 však znamenal pre záhradu významný medzník – verejnosť má od tohto času k dispozícii pavilón šeliem, ktorý dnes patrí k časti s návštevnícky najobľúbenejšími zvieratami.

Jedinečné expozície

Dnes sa ZOO teší obrovskému záujmu a napriek negatívnym zásahom a finančným ťažkostiam jej popularita stále rastie. V rokoch 2002 – 2003 sa vybudovalo nové chovné zariadenie pre ťavy dvojhrbé, kulany turkménske a poníky shetlandské v lesnej časti areálu a začala sa výstavba chovného zariadenia pre kozy skrutkorohé a paovce hrivnaté.

V roku 2004 pribudla v záhrade jedinečná expozícia druhohorných plazov v strednej Európe – DinoPark (od júna 2021 ho už v ZOO nenájdete). Informovali sme o to TU.

Raj pre šelmy aj primátov

V roku 2006 sprístupnili verejnosti nový pavilón šeliem. O rok neskôr začali výstavbu pavilónu primátov, ktorý bol pre verejnosť sprístupnený na jar v roku 2010. V júli 2014 otvorili v zoo expozíciu pre domáce zvieratá s názvom Sedliacky dvor.

Zaujímavou expozíciou je nesporne výbeh pre vlky eurázijské, ocenený cenou Bílý slon za najlepšie chovné zariadenie otvorené v roku 2018 v českých a slovenských zoo. K lákadlám záhrady patrí tiež výbeh pre pandy červené so zapojenou stromovou vegetáciou
a lesné výbehy pre karpatskú faunu – zubra európskeho, jeleňa európskeho, muflóna lesného a diviaka lesného.

V roku 2021 má ZOO Bratislava v starostlivosti 1154 jedincov zo 169 druhov zvierat. Ročne ju navštívi až 320-tisíc návštevníkov.

Zabavte sa s kvízom

Trúfnite si na 10 jednoduchých otázok z histórie i súčasnosti bratislavskej ZOO, ktoré v priebehu pár minút preveria vaše vedomosti. Ku každej otázke máte tri možnosti, správna je vždy len jedna.

HRAJTE TU: https://bratislava.dnes24.sk/…-839/o-kvize

Zdroj: ZOO Bratislava

Historické fotografie Bratislavskej ZOO
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM