Rôzne Správy

Bratislavská mestská polícia hľadá posily. Mužov zákona je žalostne málo

Hoci v hlavnom meste pôsobí najviac mestských policajtov spomedzi slovenských miest, pri prepočte na obyvateľov je v Bratislave na jedného mestského policajta až 1589 obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská mestská polícia hľadá posily. Mužov zákona je žalostne málo
10
Galéria
Zdroj: TASR

Mestská polícia v Bratislave hľadá personalistu. Informáciu o výberovom konaní zverejnili na úradnej tabuli hlavného mesta. Bratislava musí riešiť nedostatok policajtov. Hoci v hlavnom meste pôsobí najviac mestských policajtov spomedzi slovenských miest, pri prepočte na obyvateľov je v Bratislave na jedného mestského policajta až 1589 obyvateľov.

Pomôže personalista

„Čísla sú úplne jasné. Sú určité štandardy aj z praxe zo zahraničia. Nemalo by byť viac ako 1000 obyvateľov na jedného policajného príslušníka, ktorý je vo výkone. Momentálny stav v Bratislave ja taký, že tých obyvateľov na jedného mestského policajta je okolo 1600,“ povedal nový náčelník bratislavskej mestskej polície Marek Gajdoš.

Hlavné mesto poukazuje, že napríklad v Košiciach je na jedného mestského policajta 1014 a v Žiline približne 927 obyvateľov. Zvýšenie počtu mestských policajtov podľa Gajdoša závisí aj od financií. Vedenie bratislavskej samosprávy však navrhuje zvýšiť rozpočet mestskej polície pre tento rok o jeden milión eur, schváliť to ešte musí mestské zastupiteľstvo pri schvaľovaní návrhu tohtoročného mestského rozpočtu.

Samospráva teraz spustila výberové konanie na personalistu v mestskej polícii, ktorý bude zabezpečovať personálnu politiku, prijímacie konania a súčasne organizačné zabezpečenie psychodiagnos­tického vyšetrenia uchádzačov o prácu na pozíciu mestského policajta. Spolupracovať má aj s úradmi práce.

Polícia hľadá kolegov

Mestská polícia zároveň koncom januára zverejnila na svojom webe výzvu s názvom „Staň sa jedným z nás“. Aj prostredníctvom nej chce zvýšiť počet mestských policajtov v Bratislave. Požiadavka na uchádzača je vek najmenej 21 rokov, bezúhonnosť, zdravotná, telesná a duševná spôsobilosť pre prácu v mestskej polícii, znalosť úradného jazyka a ukončené minimálne úplné stredné vzdelanie maturitnou skúškou.

Hlásiť sa môžu aj bývalí príslušníci štátnej polície. Prijímacie konanie okrem písomných testov a pohovoru pred komisiou pozostáva aj z fyzických testov. Uchádzači sa neskôr musia podrobiť aj psychodiagnos­tickému vyšetreniu u klinického psychológa.

Úspešný a prijatý uchádzač počas obdobia zaradenia v odbornej príprave zarába podľa zverejnenej výzvy mesačne okolo 610 eur v hrubom. Po úspešnom vykonaní skúšky a zaradení do výkonu služby je nástupný plat mestského policajta v Bratislave okolo 770 eur v hrubom. K dispozícii má aj benefity ako náborový príspevok, možnosť ubytovania sa v ubytovniach mestskej polície, voľný cestovný lístok na MHD, hodnostný príplatok či príspevok na bývanie alebo dopravu.

Mestská polícia Bratislava
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM