Aktualizované ESL Rôzne Správy

Univerzitná nemocnica už očkuje aj mladých pacientov. Kto má nárok na vakcínu?

Univerzitná nemocnica Bratislava denne zaočkuje 900 až 1 000 pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Univerzitná nemocnica už očkuje aj mladých pacientov. Kto má nárok na vakcínu?
3
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Záujemcovia o očkovanie sa stále majú hlásiť cez online formulár na stránke korona.gov. Ten je od dnes (26.1.) otvorený okrem zdravotníkov a ľudí, ktorí sú v prvej línii starostlivosti, aj pre seniorov nad 75 rokov.

Očkovanie mladých

Na vakcináciu sa však za istých okolností dostanú aj mladší ľudia. Univerzitná nemocnica totiž očkuje aj takzvaných náhradníkov.

„Prednostne, samozrejme, očkujeme ľudí, ktorí sa prihlásili cez online formulár. Ak nám však zostanú vakcíny – čo sa ale stáva výnimočne – pristupujeme aj k očkovaniu našich pacientov. Musia to však byť ľudia, ktorí sú u nás hospitalizovaní, majú buď nad 65 rokov, alebo aj mladších, ale musia mať niektoré zo závažných ochorení, ako rakovinu v štádiu liečby ochorenia, aktívnu formu hemato-onkologického ochorenia, sú po transplantácii solídnych orgánov a podobne,“ uviedla pre Bratislava24 hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Eva Kliská. Samozrejme, očkovanie je dobrovoľné a tak títo pacienti musia o vakcínu požiadať.

Dobré tempo

Univerzitná nemocnica očkuje vo všetkých svojich nemocniciach v Bratislave, teda v Nemocnici Ružinov, Nemocnici akad. L. Dérera na Kramároch, Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke a v Nemocnici Staré Mesto.

„Univerzitná nemocnica Bratislava navyše zriadila výjazdové vakcinačné tímy, ktoré očkujú seniorov v Domovoch sociálnych služieb a tiež ich zamestnancov. Denne tak zaočkujeme 900 až 1000 osôb, aktuálne nie je možné očkovať osoby, ktoré neboli prihlásené cez online formulár alebo nie sú hospitalizované v Univerzitnej nemocnici Bratislava,“ informuje nemocnica na svojej facebookovej stránke.

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM