Kultúra

Bratislavčania, oslávte FAŠIANGY ako sa patrí! V uliciach budú MASKY, chutné jedlo aj MUZIKA

Vyberte sa v sobotu do centra mesta. Chýbať nebude ani fašiangový sprievod, súťaž o najlepšiu masku, ochutnávky šišiek či diskusie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania, oslávte FAŠIANGY ako sa patrí! V uliciach budú MASKY, chutné jedlo aj MUZIKA
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Centrum hlavného mesta ponorí do fašiangovej nálady. Bohatý program vyvrcholí o 15:00 hod. veľkým fašiangovým sprievodom v maskách a koncertom Preßburger Klezmer Band. Informoval o tom bratislavský magistrát.

Šišky aj Anna Šišková

Nebude chýbať ochutnávka šišiek a rozhovory s odborníčkami, ktoré priblížia fašiangové obdobie. Krstnou mamou prvého ročníka nového mestského podujatia bude herečka Anna Šišková.

Sobotný fašiangový program odštartuje o 10:00 na námestí Nežnej revolúcie a v budove Starej tržnice.

Dopoludnie bude patriť detskému sprievodu v kostýmoch. Účastníci tohto sprievodu sa stretnú pred historickou budovou SND, odkiaľ sa prejdú smerom k Hlavnému námestiu, cez Primaciálne námestie na námestie Nežnej revolúcie. Program bude od 11:00 hod. pokračovať prehliadkou detských masiek.

Hlavná časť programu bude prebiehať na námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou. Určite vás zaujmú rozhovory s etnologičkami Margitou Jágerovou a Helenou Tužinskou. Program bude doplnený o hudobné vystúpenie swingovej skupiny Funny Fellows so začiatkom o 12:00, po 14:00 bude sa môžete naučiť základné tanečné kroky pod taktovkou Folklórneho súboru Živel.

Vyrobte si masky

Vítaní sú, samozrejme, návštevníci v kostýmoch. „Využiť môžete aj šablónu bratislavskej masky, ktorú si ľubovoľne dotvoríte doma alebo si ju vyrobíte počas niektorého z workshopov,“ uvádza Hlavné mesto.

Od 14:00 hod. odštartuje hlavný program – súťaž o najoriginálnejšiu masku, ktorá o 15:00 hod. povedie veľký fašiangový sprievod centrom mesta.

Pre účasť v súťaži je potrebné sa v sobotu na mieste registrovať – prihlasovanie bude prebiehať od 12:00 do 13:30 pred Starou tržnicou. Registrácia masky však nie je podmienkou účasti na sprievode. Do súťaže a rovnako do sprievodu sa môže zapojiť ktokoľvek, jednotlivec aj skupina – rodina, spolužiaci z triedy, zástupcovia spolkov, susedstiev či rôznych komunít,“ informuje magistrát.

Víťazné masky povedú sprievod, ktorý sa od 15:00 vydá ulicami mesta. Trasa sprievodu povedie od tržnice cez Primaciálne a Hlavné námestie, Ventúrsku, Hviezdoslavovo námestie a Laurinskú naspäť pred tržnicu.

Súčasťou sprievodu budú tanečníci aj zastávky, počas ktorých účastníkov aj návštevníkov čakajú rôzne hudobné prekvapenia, o 16:30 hod. na hlavnom pódiu pred tržnicou zahrá Preßburger Klezmer Band.

Trh aj piknik

Počas celého dňa od 9:00 až do 18:00 bude prebiehať časť programu aj priamo v Starej tržnici. V sobotu sa bude konať tradičný sobotný farmársky trh trh-piac-markt, stánky so sladkým i slaným občerstvením budú rozmiestnené aj na námestí pred tržnicou. Okrem produktov od predajcov môžu svoje šišky priniesť aj návštevníci podujatia, od 12:00 do 15:00 hod. sa bude konať komunitný piknik.

Od 10:00 do 15:00 hod. bude v priestoroch tržnice na poschodí prebiehať SWAP zimného oblečenia – vymieňať sa bude dámske, pánske a detské zimné oblečenie. Fašiangové aktivity si na sobotu pripravila aj Galéria mesta Bratislavy – v Mirbachovom paláci bude od 13:00 do 15:00 hod. prebiehať workshop masiek pre celú rodinu a v Múzeu mesta Bratislavy sa bude od 14:00 konať lektorský výklad o plesoch, báloch a fašiangoch.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM